Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

DEM Parti, CHP ve EMEP’ten ret kararına tepki:

Bu iklim değişmeden ne çözüm olur ne de demokrasi

DEM Parti, CHP ve EMEP’ten ret kararına tepki:

AİHM ihlal kararına rağmen Demirtaş ve Kobani davasından tutuklu siyasetçilerin tahliye taleplerine DEM Parti, CHP ve EMEP tepki gösterdi: “Bu iklimi değiştirmeden Türkiye’de ne barış, demokrasi olur, ne de çözüm.”

HABER MERKEZİ – Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nin HDP’nin (Halkların Demokratik Partisi) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra Kobani davası kapsamında tutuklu bulunan siyasetçilerin tahliye taleplerini reddetmesine tepki gösterdi.

×Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş, Yüksekdağ ve Kobani davası tutuklularının tahliye talebini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ihlal kararına rağmen “AİHM kararı kesinleşmedi” gerekçesiyle reddetti.

HATİMOĞULLARI: ANAYASA YOK SAYILIYOR

X hesabından açıklama yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, tahliye başvurusunun reddedilmesini “kabul edilemez” buldu ve ekledi:

“Uluslararası hukuk yükümlülükleri ve Anayasa gereklilikleri adeta yok sayılıyor. AİHM kararı derhal uygulanmalıdır. Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş ve Kobani Kumpas Davası’nda tutuklu bulunan arkadaşlarımız serbest bırakılmalıdır. Tüm siyasi tutsaklar için adalet ve demokrasi mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

BAKIRHAN: RET KARARI, HUKUK VE ANAYASANIN ÇİĞNENMESİDİR

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise X hesabında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“AİHM’in verdiği kararlara rağmen, başta Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş olmak üzere Kobani Kumpas Davası tutsaklarının serbest bırakılması yönündeki başvurunun reddedilmesi hukukun ve Anayasa’nın çiğnenmesidir. Cezaevlerinde haksız ve hukuksuz şekilde tutulan herkes için adaletin sesi olmaya, hukuku ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğiz.”

TEMELLİ: BARIŞA VE TOPLUMSAL ADALETE KUMPAS

DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli ise “Arkadaşlarımızın serbest bırakılmaması, bu davada hukukun dışlandığının sayısız kanıtlarından biridir. Bu tutum sadece yargıya değil, barışa, siyasete ve toplumsal adalete de kumpastır. Kobani kumpası üzerinden demokratik siyaseti tasfiye girişiminden vazgeçilmelidir” dedi.

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ kararı | Tahliye başvurusu reddedildi

CHP: BU İKLİM DEĞİŞMEDEN NE ÇÖZÜM OLUR NE DE DEMOKRASİ

Meclis’te konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da karara tepki gösterdi. “Şimdi, barış süreci, çözüm, güzel ve dillerde de bir demokrasi var ama görünen durum otokrasi, görünen durum hiç hoş değil” diyen Başarır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önce Türkiye’yi özgürleştirmemiz lazım, önce ceza yasaları değiştirmemiz lazım, önce siyasilerin bu kadar kolay tutuklanmasının önüne geçecek tedbirleri Ceza Usul Kanunu’yla almamız lazım. Bunları yapmadan, bu adımları atmadan önüme gelenin bu kadar kolay tutuklandığı bu iklimi değiştirmeden Türkiye’de barış, demokrasi, çözüm olmaz. O yüzden mahkemenin kararını kınıyorum” ifadelerini kullandı.

EMEP GENEL BAŞKANI ASLAN: REHİNE SİYASETİ

Karar bir tepki de X hesabından açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Seyit Aslan’dan geldi. Tahliye talebinin reddedilmiş olması, “Saray iktidarının, içinden geçilen ‘süreç’ karşısındaki tutumu bakımından da bir fikir vermektedir” değerlendirmesinde bulunan Aslan şöyle dedi:

“İktidarın siyasal hedefleriyle bağlantılı olarak gündeme gelmiş olan Kobani davasında verilen bu karar da kuşkusuz siyasi bir karardır. Eğer iktidar, yeni anayasa sürecine destek gibi beklentilerine yanıt bulana kadar ‘rehine’ siyasetinde ısrar etmek niyetindeyse, bu ülkenin halklarının, işçi ve emekçilerinin buna sessiz kalmayacağı bilinmelidir.”

AİHM Türkiye’yi bir kez daha mahkum etti | Demirtaş’ın avukatları: Karara uymak takdiri değil, zorunludur

Benzer Haberler