Filistin, Dünya Sağlık Örgütü’nün yıllık toplantısında ilk kez bayrağını dalgalandıracak. Gelişme, uluslararası alanda sembolik bir kazanım olarak değerlendiriliyor.
HABER MERKEZİ – Filistin, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Cenevre’deki merkezinde ilk kez bayrağını çekme hakkı kazandı. Öneri, pazartesi günü yapılan genel kurul oylamasında 95 “evet”, 4 “hayır” ve 27 “çekimser” oyla kabul edildi.
Karar, Filistin’in Birleşmiş Milletler ve bağlı kurumlar nezdinde tanınma yönündeki çabalarına sembolik bir katkı sağladı.
OYLAMADA GENİŞ DESTEK
Karar, Çin, Pakistan ve Suudi Arabistan’ın öncülüğünde sunuldu. İsrail, Macaristan, Çekya ve Almanya ret oyu verirken, ABD oylamaya katılmadı. İngiltere çekimser kaldı, Fransa ve Japonya “evet” oyu verdi.
Filistin’in BM Cenevre Temsilcisi İbrahim Khraishi, “Bu sembolik bir adım olsa da DSÖ’nün yardım mekanizmalarına erişimimiz açısından büyük bir öneme sahip” dedi.
İSRAİL KARARA TEPKİLİ
İsrail’in DSÖ Büyükelçisi Daniel Meron, kararın uluslararası hukuk ilkelerine aykırı olduğunu belirtti.
×Siyasi semboller hukukun önüne geçmemeli. Bu oylama taraflı çıkarların meşruiyeti bükmesine izin veriyor.
ABD’nin oylamaya katılmama gerekçesi olarak DSÖ’den çekilmeyi planlaması gösterildi.
TANINMA ARAYIŞINDA BİR ADIM
×Karar, Filistin’in geçen yıl BM Genel Kurulu’nda üyelik hakkı elde etmesinin ardından geldi. Dünya genelinde yaklaşık 150 ülke Filistin devletini tanımış durumda. Ancak ABD, İngiltere, Almanya gibi ülkeler hala resmî olarak tanımadı.
Filistin, geçtiğimiz hafta Uluslararası Sağlık Tüzüğü kapsamında DSÖ’nün salgın izleme ve bildirim sistemine de dahil oldu.