Gazze’de ateşkes görüşmelerinin tıkanması sonrasında siyasi gerilim arttı. İsrail ile Katar birbirlerini karşılıklı olarak samimi olmamakla suçluyor.
HABER MERKEZİ- İsrail Başbakanlık Ofisi, Katar’ın Gazze’deki tutumuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Katar’ın “ikiyüzlü davrandığı” öne sürüldü ve “Hamas’ın mı yoksa medeniyetin mi yanında yer alacağına karar vermesi gerekiyor” ifadesi kullanıldı.
Katar ise İsrail’in açıklamalarına tepki göstererek bu yorumları “provokatif” ve “siyasi sorumluluktan yoksun” olarak nitelendirdi.
Katar Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mecid Ensari, İsrail’in Gazze’deki çatışmayı “medeniyetin savunulması” olarak tanımlamasını eleştirerek bu yaklaşımın geçmişte sivil halka yönelik suçları haklı göstermek için kullanılan “yanlış anlatılar” ile benzerlik taşıdığını söyledi.

ATEŞKES ÇABALARI SONUÇSUZ KALDI
Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda İsrail ile Hamas arasında bir ateşkesin sağlanması için yapılan yoğun çabalar şimdilik sonuçsuz kaldı. Her iki taraf da görüşmelerin başarısız olmasından karşı tarafı sorumlu tutuyor. İsrail, Gazze’deki 59 rehinenin serbest bırakılması için Hamas’ın silahsızlandırılmasını ve gelecekteki yönetiminde yer almamasını talep ediyor. Ancak Hamas, bu koşulları reddediyor.
İsrail, rehinelerin serbest bırakılmasını ancak kalıcı bir ateşkesin sağlanması ve İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesi gibi koşulların yerine getirilmesi halinde kabul edileceğini belirtiyor.
KATAR’IN İNSANİ DURUM ELEŞTİRİSİ
Katar, ayrıca Gazze’deki insani duruma da dikkat çekti. Mecid Ensari, bölgede uygulanan ablukayı ve Gazze halkının karşı karşıya olduğu açlık, ilaç ve barınma yetersizliği gibi sorunları gündeme getirdi. Katar, bu durumun siyasi baskı aracı olarak kullanıldığını öne sürdü. Ensari, Gazze’deki 138 rehinenin serbest bırakılmasının, askeri operasyonlarla mı yoksa arabuluculuk çabalarıyla mı sağlandığını sorgulayarak müzakere çabalarının haksız şekilde eleştirildiğini vurguladı.
İSRAİL’İN OPERASYONLARINI GENİŞLETME KARARI
İsrail, Cuma günü güvenlik kabinesinin aldığı kararla Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme yönünde adımlar attığını duyurdu.
GAZZE’DEKİ DURUM
İsrail’in Gazze’ye yönelik askeri operasyonları, 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’in güneyine yönelik düzenlediği saldırının ardından başlamıştı. Bu saldırıda bin 200 kişi hayatını kaybetmiş ve 251 sivil rehin alınmıştı. İsrail’in karşı saldırılarında ise şimdiye kadar 50 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti ve Gazze büyük bir yıkıma uğradı. Yardım kuruluşları, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın bölgede insani bir felakete yol açma riski taşıdığını vurguluyor.