Gerçeğe yeni ses
Numedya24

Kadın haklarıyla yoksa Suriye’nin geleceği de yok

Anayasa Taslağı kadını görmüyor

Kadın haklarıyla yoksa Suriye’nin geleceği de yok

Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar, Şam iktidarının hazırladığı ‘Anayasa Taslağı’nın kadınları siyasi ve toplumsal hayattan dışlamasından şikayetçi.

HABER MERKEZİ – Geçici Şam iktidarının hazırladığı “Anayasa Taslağı”na toplumun her kesiminden tepkiler geliyor.

ANHA Haber Ajansı’na konuşan Suriyeli kadınlar, bu taslağın kendilerini siyasi ve toplumsal hayattan dışlanmalarını kurumsallaştıran bir yaklaşımın ürünü olduğunu ifade ediyor.

DEMOKRATİK SURİYE HAYALİNE TEHDİT

Suriye’nin Geleceği Partisi Kadın Genel Meclisi Sözcüsü Fatme El Eli, kadınların karar alma mekanizmalarından dışlanmasının sadece kadınları değil, demokratik bir Suriye hayalini kuran tüm toplum kesimlerini tehdit ettiğini belirtti.

“Eğer kadınlar karar süreçlerinde yer almazsa, bu gerçek anlamda özgürlük ve demokrasinin olmadığını gösterir” diyen Fatme, kadınların siyasi, askeri ve hukuk alanlarında aktif rol üstlenmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle Kuzey ve Doğu Suriye’deki Özerk Yönetim modeli kapsamında kadınların gösterdiği başarıya dikkat çeken Fatme, “Bu bölgelerde kadınlar sembolik değil, gerçek anlamda söz sahibi oldu” ifadelerini kullandı.

DIŞLAYICILIK TESADÜFİ DEĞİL

Şark Üniversitesi öğretim görevlisi Newroz Muslim de kadınların sistematik biçimde yeni hükümet inşasının dışında bırakılmasının tesadüf olmadığını söyledi.

Anayasa taslağında kadın haklarına dair herhangi bir güvence yer almamasını ve hükümette yalnızca bir kadın isme yer verilmesini, “gerici ve dışlayıcı bir yaklaşımın açık göstergesi” olarak nitelendirdi.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınların, ülkenin diğer bölgelerindeki kadınlarla birlikte ortak bir siyasi hareket geliştirebileceğine inandığını belirten Newroz Muslim, “Kadınların sesi, çok renkli ve adem-i merkeziyetçi bir demokratik yapının inşasında etkili olmalı. Böylece kadınlar siyasi ve toplumsal alanda doğal olarak yer alır” dedi.

Savaşın toplumda büyük bir boşluk yarattığını, bu ortamın da özellikle dini grupların mezhepçi söylemlerle alan kazanmalarına neden olduğunu belirten Newroz, “Bugün bazı çevreler kadınları perde arkasına iterek bastırmaya çalışıyor. Biz bu gerici zihniyeti reddediyoruz” dedi.

KAPSAYICI YÖNETİM ŞART

Suriye’nin Geleceği Partisi İlişkiler Ofisi Eşbaşkanı Meha El Ubeyd ise Özerk Yönetim tecrübesinden örnek vererek, “Biz bu yönetim modelinde kadınların karar alma süreçlerinde yüzde 50 oranında yer aldığını gördük. Bu deneyim, kapsayıcı yönetimin mümkün olduğunu ortaya koydu” dedi.

Üç kadın aktivist de kadınların tüm alanlarda adil ve etkili biçimde temsil edilmesinin anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirtiyor.