Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Küresel bir felaket |

Milyonlarca insanı etkiliyor, Türkiye’nin de yüzde 88’i çölleşme riski altında

Küresel bir felaket |

Kuraklık 2023-2025 arasında dünya genelinde milyonlarca insanı etkiledi. Yalnızca Doğu ve Güney Afrika’da 90 milyon kişi gıda yardımına muhtaç. Türkiye topraklarının yüzde 88’i çölleşme riski altında.

HABER MERKEZİ- ABD Ulusal Kuraklık Azaltma Merkezi (NDMC) ile Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi’nin hazırladığı yeni rapor, iklim krizinin tetiklediği kuraklığın dünya genelinde giderek derinleşen bir yıkıma yol açtığını ortaya koydu.

Rapora göre, 2023-2025 yılları arasında Afrika, Akdeniz, Latin Amerika ve Güneydoğu Asya başta olmak üzere milyonlarca insan kuraklıktan doğrudan etkilendi.

DOĞU VE GÜNEY AFRİKA’DA 90 MİLYON İNSANIN GIDA YARDIMINA İHTİYACI VAR

Yalnızca Doğu ve Güney Afrika’da kuraklığın yarattığı etkilerden dolayı 90 milyondan fazla insan gıda yardımına ihtiyaç duyuyor. Somali’de hükümet, 2022 yılında kuraklık nedeniyle 43 bin kişinin yaşamını yitirmiş olabileceğini bildirdi. 2025 başlarında ise nüfusun dörtte biri olan 4,4 milyon Somalili akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya.

AKDENİZ BÖLGESİ MERKEZDE

Raporda İklim değişikliğinin merkezlerinden biri olarak tanımlanan Akdeniz bölgesi de kuraklıktan ağır şekilde etkilendi. İspanya’da zeytin rekoltesi iki yıllık kuraklık ve rekor sıcaklıklar nedeniyle yüzde 50 düştüğü, zeytinyağı fiyatları iki katına çıktığına dikkat çekildi.

TÜRKİYE İÇİN UYARI

Türkiye ise çölleşme riski en yüksek ülkeler arasında yer aldı. Raporda, ülke topraklarının yüzde 88’inin çölleşmeye açık olduğu vurgulandı. Yağışların 21. yüzyılın sonuna kadar yüzde 30 oranında azalabileceği, Türkiye’nin yarı kurak yapısı ve toprak parçalanmasına yatkınlığı nedeniyle büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğu ifade edildi.

Amazon Havzası’nda yaşanan kuraklık, nehir seviyelerinin rekor düzeyde düşmesine, yüz binlerce kişinin içme suyuna erişememesine ve ulaşımın aksamasına neden oldu. Eylül 2023’te su sıcaklıklarının aşırı artması sonucu 200’ün üzerinde nesli tükenmekte olan nehir yunusu öldü. Kuraklık, bölgenin karbon yutağı olma özelliğini kaybederek karbon kaynağına dönüşmesine yol açtı ve bu durumun küresel ölçekte iklim değişikliği açısından ciddi sonuçlar doğurabileceği belirtildi.

Kuraklık, tarımsal üretimi sekteye uğrattığı gibi enerji krizlerini de tetikliyor. Zambiya gibi ülkelerde günlük elektrik kesintileri 21 saate kadar ulaştı. Rapora göre, kuraklık dönemlerinin ekonomik maliyeti, 2000 yılına kıyasla iki katına çıktı ve 2035 yılına kadar bu maliyetin yüzde 35 ila yüzde 110 arasında artması bekleniyor.

YAVAŞ İLERLEYEN KÜRESEL BİR FELAKET

NDMC Direktörü ve raporun ortak yazarı Mark Svoboda, mevcut durumu “yavaş ilerleyen küresel bir felaket” olarak tanımlayarak, “Bu yalnızca kurak bir dönem değil, sistematik bir kriz. Kuraklığın yaşamları, geçim kaynaklarını ve ekosistem sağlığını nasıl tehdit ettiğini yakından izlememiz gerekiyor” uyarısında bulundu.

Benzer Haberler