Gerçeğe yeni ses
Numedya24

Kürt gazeteciliği 127 yaşında |

Gerçeğin izini sürmeye devam

Kürt gazeteciliği 127 yaşında |

127. yılında hakikat mücadelesini selamlayan Kürt basını, baskılara rağmen gerçeğin izini sürmeye devam edeceklerini vurguladı.

HABER MERKEZİ – Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), 22 Nisan Kürt Gazeteciler Günü dolayısıyla ortak bir açıklama yayımladı.

Derneklerin açıklamasında 22 Nisan 1898’de Kahire’de yayımlanan ve Miktad Midhat Bedirhan tarafından çıkarılan Kürdistan gazetesinin, Kürt halkının kendi sesiyle tarih sahnesine çıkışının ilk adımı olduğu vurgulandı.

KENDİ YURDUNDA DEĞİL SÜRGÜNDE DOĞDU

Ancak bu ilk yayın bile kendi yurdunda değil, sürgünde doğmak zorunda kaldı. Osmanlı’nın baskıları nedeniyle gazete Kahire’den Cenevre’ye, oradan da Londra’ya taşındı. 1902’ye kadar toplam 31 sayı yayımlanan bu gazete, yalnızca bir iletişim aracı değil, aynı zamanda Kürt halkının kendi sesiyle tarih sahnesine çıkma iradesinin bir ifadesiydi.

EN DİRENÇLİ MEDYA GELENEĞİ

Kürt gazeteciliğinin tarih boyunca sansür, sürgün, tutuklama ve faili meçhul cinayetlerle kuşatıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Bu sistematik bir susturma politikasının ürünüdür. Kürt gazeteciliği, devlet politikalarının gözünde bir ‘tehdit’ olarak görülmeye devam ediyor çünkü hakikatin kendisi, baskıcı rejimler için daima rahatsız edicidir. Ancak tüm baskılara rağmen Kürt basını, halkın gerçeklerini yazma ısrarından asla vazgeçmedi. İşte bu nedenle bugün, bu gelenek sadece ‘Kürt gazeteciliği’ olarak değil, aynı zamanda ‘özgür basın’ olarak da anılıyor. Baskı altında gelişen, her koşulda halka gerçekleri ulaştırmayı görev bilen bu anlayış; bölgenin en dinamik, en cesur, en dirençli medya geleneğini oluşturuyor.

Dernekler, bugün de Kürt gazetecilerin baskılarla yüz yüze olduğunu ve bu durumun devlet politikalarının “hakikatten” duyduğu rahatsızlığın bir göstergesi olduğunu vurguladı.

KADIN GAZETECİLERİN MÜCADELESİ ÖN PLANDA

Özellikle kadın gazetecilerin, hem toplumsal hem de mesleki baskılara karşı mücadelede ön saflarda yer aldığı vurgulanan açıklamda “Kadınlar, özgür sözlerini görünür kılmak için çabalarını sürdürüyor” diye belirtildi.

Dernekler, dijital medya üzerindeki kısıtlamalara da dikkat çekerek, genç gazetecilere şöyle seslendi:

Bu onurlu mücadele sizin omuzlarınızda yükselecek. Kaleminiz özgür, sesiniz gür, cesaretiniz tarihle yoldaş olsun!

SUSMAYACAĞIZ

Açıklamada son olarak basın örgütlerine ve insan hakları kuruluşlarına şu ifadelerle çağrıda bulunuldu: “Kürt gazeteciliğine yönelik baskılara sessiz kalmayın. Gerçekleri yazmak, halkın doğru bilgiye ulaşma hakkını savunmaktır”.

Kürt gazeteciliğinin 127 yıllık mücadelesinin mirasçısı olduklarını belirten Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği, açıklamayı şu mesajla noktaladı:

Biz susmayacağız. Gerçeğin izini sürmeye devam edeceğiz.

*Kürt basınının tarihine dair daha fazla bilgi edinmek isteyenler, gazeteci Serdar Altan’ın Yeni Yaşam Gazetesi’nde bugün yayımlanan Kürt Basını ve Ateşten Yıllar başlıklı yazı dizisinin ilk bölümüne göz atabilir.