Hızlı Destek Kuvvetleri militanları, Sudan’ın orta kesimindeki Umm Garfa köyüne ölümcül bir baskın düzenleyerek en az 48 sivili öldürdü.
HABER MERKEZİ – İç savaşın üç yıldır sürdüğü Kuzey Afrika ülkesi Sudan’ın orta kesimlerinde bir köye düzenlenen saldırıda, Hızlı Destek Kuvvetleri’ne (RSF) bağlı paramiliter güçlerin 48 sivili öldürdüğü demokrasi yanlısı bir grup tarafından duyuruldu.
Ordu ile RSF arasındaki savaşın başlangıcından bu yana insan hakları ihlallerini belgeleyen bir kuruluş olan Emergency Lawyers, paramiliter savaşçıların Pazar günü Kuzey Kordofan Eyaleti’ndeki Umm Garfa köyüne baskın düzenlediğini, evleri yaktığını ve malları yağmaladığını söyledi.
KÖY STRATEJİK HARTUM YOLUNDA
Saldırı, şu anda RSF’nin kontrolünde olan ve yakın zamanda orduyla şiddetli çatışmaların yaşandığı Bara kasabasının yaklaşık 90 kilometre kuzeyinde gerçekleşti.
Köy aynı zamanda başkent Hartum’a giden önemli bir yolun üzerinde bulunuyor. Hartum, ordu tarafından Mart ayında geri alınmış ve RSF’nin ülkenin diğer bölgelerine doğru genişlemesine yol açmıştı.
BİNLERCE İNSAN YERİNDEN EDİLDİ
Acil Durum Avukatları tarafından AFP’ye verilen listeye göre, saldırının kurbanları arasında kadınlar ve çocuklar da vardı. Diğer raporlar, yakındaki köylerde onlarca sivilin hayatını kaybettiğini gösteriyor.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Pazar günü yaptığı açıklamada, bölgede yoğunlaşan çatışmaların üç binden fazla insanın köylerini terk etmek zorunda kaldığını, birçoğunun Bara yakınlarına sığındığını söyledi.
Sudan ordusu, Kuzey Kordofan’daki stratejik öneme sahip Bara kasabasının kontrolünü geri almak için son haftalarda çok sayıda saldırı başlattı.
×
İÇ SAVAŞIN BİLANÇOSU
Dünyanın en büyük yerinden edilme krizini yaşayan ve şu anda 13 milyondan fazla insanın yerinden edildiği Sudan’da iç savaşta on binlerce kişi öldürüldü. Dört milyondan fazla insan sınır ötesine kaçtı.
Şu anda Sudan Silahlı Güçleri (SAF), ülkenin kuzeyine ve doğusunda Hartum dahil bazı merkezi bölgeler hakimken, Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) Darfur’un çoğu dahil olmak üzere batı Sudan’ın çoğunu elinde tutuyor.
Sudan’da iç savaşın fonu altın endüstrisinden | Altın madeninde göçük: 11 işçi hayatını kaybetti