Federal Meclis’te yapılan başbakanlık oylamasının ilk turunda çoğunluğu sağlayamayan CDU/CSU ve SPD’nin ortak adayı Friedrich Merz, ikinci turda yeterli desteği alarak Almanya’nın yeni şansölyesi seçildi. Seçimin ikinci tura kalması, Almanya tarihinde bir ilk oldu.
HABER MERKEZİ – Almanya’da 23 Şubat’ta yapılan erken genel seçimlerin ardından kurulan CDU/CSU – SPD koalisyonu, başbakanlık için Federal Meclis’te ilk sınavında sınıfta kaldı. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) lideri Friedrich Merz’in başbakan olabilmesi için parlamentonun salt çoğunluğu olan 316 oyu alması gerekiyordu. Ancak Merz, yapılan ilk tur oylamada yalnızca 310 oyda kaldı.
Berlin’de sabah saatlerinde toplanan Federal Meclis’te oylama, Meclis Başkanı Julia Klöckner’in (CDU) seçim kurallarını hatırlatmasıyla başladı. Gizli yapılan oylama sonucunda Merz 310 “evet”, 307 “hayır” ve 3 “çekimser” oy aldı. Koalisyonun mecliste 328 sandalyesi bulunmasına rağmen Merz’in gerekli desteği alamaması, CDU/CSU-SPD ittifakında görüş ayrılıkları ve olası güvensizlikleri gündeme getirdi.
İKİNCİ TURDA SEÇİLEBİLDİ
Merz, ikinci turda kritik destekleri toplayarak gerekli 316 oyu aşmayı başardı. Bu turda 325 “evet” oyu alan Merz, Almanya’nın yeni başbakanı seçildi ve mazbatasını Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’den aldı. Merz, ilk turda başarısız olup ikinci turda seçilen ilk başbakan adayı olarak siyasi tarihe geçti.
YENİ KABİNE
Yeni kabinede CDU/CSU-SPD koalisyon hükümetinde Dışişleri Bakanlığı görevini 62 yaşındaki Johann David Wadephul üstlenecek. SPD Eş Genel Başkanı Lars Klingbeil, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı görevlerini yürütecek.
CSU’lu Alexander Dobrindt, İçişleri Bakanı olarak kabinede yer alacak. SPD’li Boris Pistorius ise Savunma Bakanlığı görevine yeniden getirildi.
Kabinede SPD’nin 7 koltuğu bulunuyor. Bu koltukların 4’ü kadın bakanlara verildi.Bärbel Bas Çalışma Bakanı, Verena Hubertz Konut ve Şehircilik Bakanı, Reem Alabali-Radovan Kalkınma Bakanı, Stefanie Hubig ise Adalet Bakanı olarak görev yapacak.
Yeni Şansölye Merz’in hükümet programında 500 milyar euroluk altyapı yatırımı, savunma harcamalarının artırılması ve borçlanma kurallarında esneklik gibi başlıklar öne çıkıyor. Göç politikaları ve Avrupa Birliği ile ilişkiler de Merz’in öncelikleri arasında yer alıyor.
YENİ DÖNEME DİPLOMATİK TEMASLARLA BAŞLAYACAK
Merz’in ilk dış temaslarını Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Polonya Başbakanı Donald Tusk ile yapması bekleniyor. Avrupa savunma iş birliği ve enerji güvenliği konularının bu görüşmelerin ana gündemi olması öngörülüyor.
×
BERLİN’DE İLK ÇATLAK
Friedrich Merz liderliğinde kurulan CDU/CSU-SPD koalisyonunun Bundestag’daki ilk güvenoyu oylamasında başarısız olması, Almanya siyasetinde nadir görülen ve dikkatle izlenmesi gereken bir gelişme.
Bir başbakan adayının ilk turda güvenoyu alamaması koalisyonun iç dinamikleri hakkında ciddi soru işaretleri doğurdu. Koalisyon protokolünün önceden imzalanmış olması, partiler arası uzlaşının sağlandığı izlenimi verse de oylamada ortaya çıkan fireler, özellikle SPD’nin zayıf konumda olması ve CDU içindeki bazı memnuniyetsizliklerin dışa vurumu olarak okunabilir.
Bu gelişme, Merz hükümetinin sadece dış politikada değil, içeride de zorlu bir süreçle karşı karşıya olduğunun göstergesi. Üstelik hükümetin ana eksenini oluşturacak olan “denge, güvenlik ve ekonomik direnç” söyleminin siyasi zemininin bu kadar kırılgan olması, dış baskılar (ABD müdahalesi, AfD gerilimi, Rusya ile stratejik pozisyonlar) karşısında yönetimi savunmasız bırakabilir.