Çekya, Güney Kıbrıs, Polonya, Portekiz ve İspanya, Dijital Hizmetler Yasası’nı tam olarak uygulamadıkları gerekçesiyle Avrupa Birliği’nin en yüksek mahkemesinde yargılanacak.
HABER MERKEZİ – Avrupa Komisyonu, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Dijital Hizmetler Yasası’nı (DSA) eksik uyguladıkları gerekçesiyle beş ülkeye karşı Avrupa Adalet Divanı’nda dava açtığını duyurdu. Dava açılan ülkeler: Çekya, Güney Kıbrıs, Polonya, Portekiz ve İspanya.
Komisyon, bu ülkelerin ulusal gözlemcilerine DSA’yı etkin şekilde uygulamak için gerekli yetkileri tanımadığını belirtti. Polonya’nın, görevli düzenleyici kurumu dahi belirlemediği vurgulandı. Diğer dört ülkenin ise gözlemci atamasına rağmen bu kurumlara yeterli yetki vermediği ifade edildi.
BULGARİSTAN DA SIRADA
Ayrı bir bildirimde Komisyon, benzer eksiklikler nedeniyle Bulgaristan’a yönelik süreci hızlandırdığını duyurdu. Bulgaristan’a iki ay süre tanındı. Eksiklikler giderilmezse, bu ülke de mahkemeye sevk edilecek.
YASA NEYİ AMAÇLIYOR?
2023 yılı sonlarında yürürlüğe giren Dijital Hizmetler Yasası, özellikle 45 milyondan fazla kullanıcıya sahip büyük dijital platformları hedef alıyor. Yasa dışı içeriklerin yayılmasını engellemeyi, kullanıcı güvenliğini artırmayı ve çevrimiçi ortamda şeffaflığı sağlamayı amaçlıyor.
TİKTOK VE META SORUŞTURMALARI SÜRÜYOR
Komisyon, yasa kapsamında X (eski Twitter), TikTok ve Meta dahil olmak üzere bazı büyük platformlara yönelik soruşturmalar başlattı. Ancak bu incelemeler henüz sonuçlanmadı.