Dünyada böceklerin sayısı ve çeşitliliği hızla azalıyor. Böcek sayısı 1970’lerden bu yana neredeyse yarıya indi.
HABER MERKEZİ – Böcek nüfusundaki düşüşün ana nedenleri arasında yaşam alanlarının kaybı (tarım arazilerinde azalma veya kentleşme) ve iklim değişikliği bulunuyor. Ancak bu etkenlerin birbirini nasıl etkilediği ve sonuçlarının nasıl ağırlaştığı konusunda daha az çalışma yapıldı.
Würzburg Julius Maximilian Üniversitesi’nden (JMU) araştırmacılar, Bavyera genelinde 179 bölgede bu etkileşimi inceledi. Araştırma sonuçları, Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences dergisinde yayımlandı.
ARILAR ÖZELLİKLE ETKİLENİYOR
Çalışma, farklı böcek gruplarının yüksek sıcaklıklar ve yoğun arazi kullanımı kombinasyonuna farklı tepkiler verdiğini ortaya koydu. Özellikle arılar bu durumdan ciddi şekilde etkilendi. Ormanlarda sıcağa uyum sağlayabilen arılar, şehirlerde yüzde 65 oranında azaldı.
Geceleri artan sıcaklıklar, gündüz aktif böcekleri de olumsuz etkiledi. Bu durum, arıların hem sayısında hem de çeşitliliğinde belirgin bir düşüşe neden oldu.
Biyolog Dr. Cristina Ganuza, konuya ilişkin şunları ifade etti:
×Gece sıcaklıklarının gündüz aktif böcekler üzerinde bu kadar etkili olması önemli bir bulgu. Gece sıcaklıkları gündüze göre daha hızlı artıyor.
TARIM ALANLARINDA BİYOÇEŞİTLİLİK DÜŞÜYOR
Besin zincirinin üst basamaklarındaki böcekler, sıcağa daha dayanıklı olsalar da açık tarım alanlarında zorlandı. Bu durum, doğal zararlı kontrolüne katkı sağlayan böceklerin azalması nedeniyle tarımsal üretimi de olumsuz etkileyebilir. Tarım alanları ve doğal alanların iç içe olduğu bölgelerde bu etkinin daha hafif olduğu gözlemlendi.
×ANA BULGULAR
Araştırmacılar bulguları üç ana noktada özetledi:
Orman ve çayır gibi doğal alanlarda, gündüz sıcaklık artışı arı sayısını ve çeşitliliğini artırırken tarım ve şehir alanlarında bu etki görülmedi.
Gece sıcaklıklarının yüksek olması, tüm alanlarda arı çeşitliliğini azalttı. Bu yeni tehdit, daha fazla araştırma gerektiriyor.
İklim değişikliği ve arazi kullanımı birlikte etki ederek besin ağlarını, zararlı kontrolü ve tozlaşma gibi ekosistem işlevlerini olumsuz etkiliyor.