Yunanistan’ın Lakonya bölgesinde binlerce göçmen işçi, tarımın görünmeyen yükünü taşıyor; barakalarda yaşıyor, sabit ücreti olmadan haftanın yedi günü çalışıyor.
HABER MERKEZİ – Yunanistan’ın güneyindeki Lakonya bölgesinde Pakistan ve Nepal’den gelen yüzlerce göçmen tarım işçisinin mesaisi her yıl olduğu gibi bu yıl da başladı.
Onlarca yıldır tarımsal üretimin temel yükünü taşıyan göçmen işçiler bu yıl da yasal güvenceden yoksun, yetersiz yaşam ve barınma koşullarına mahkum edildi.
Yunanistan medyası News24/7’den Panagiotis Rontos’un haberine göre bölgeye mevsimlik tarım işçisi göçmenler 1990’lardan itibaren gelmeye başladı.
Lakonya’nın Skala kasabasında son 25 yıldır 2 binden fazla göçmen tarım işçisi bulunuyor.
2000’li yılların başında Pakistanlı işçiler çoğunluğu oluştururken günümüzde ise Pakistanlıların yanı sıra birçok Nepalli de tarım işçisi olarak bölgeye geliyor.
Habere göre 2014 yılında Pakistanlı işçiler kötü koşullar ve ödenmeyen ücretler nedeniyle greve gitti. İlerleyen yıllarda artan sorunların ardından 2023’te bir yasa çıkartıldı. Çıkarılan yasa ile sezonluk işçilere yılda 9 aya kadar yasal çalışma hakkı tanındı. Ancak bu süre sonunda ülkelerine dönmeleri ve yeni bir davetle geri gelmeleri gerekiyor. Kalıcı oturum hakkı kazanmak ise neredeyse imkânsız.
İKİ ODALI EVDE 15 İŞÇİ KALIYOR

Göçmen işçiler çalıştıkları köylerde barınma konusunda ciddi sorunlar yaşıyorlar. Habere göre işçiler iki odalı evlerde 10-15 kişi bir arada yaşıyor ve kişi başı kira ödüyorlar. Evlerin bazılarında su ve elektrik gibi temel altyapılar dahi bulunmuyor.
SABİT ÜCRET VE DİNLENMEYE VAKİTLERİ YOK
Göçmen işçilerle tarlalarda ve yaşam alanlarında bir gün geçiren News24/7’ye göre işçiler haftanın yedi günü, sabit ücret olmaksızın çalışıyorlar. Ücretler, topladıkları ürün miktarına göre belirleniyor. Her biri, doldurduğu sandık sayısı kadar para kazanabiliyor. Dinlenmek için vakitleri neredeyse hiç yok.
AŞIRI SAĞCILAR SÖMÜRÜDEN KAZANÇ SAĞLAMIŞ
Lakonya bölgesindeki tarım, büyük ölçüde Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Suriye’den gelen göçmen işçilerin emeğine dayanıyor. Göçmen karşıtı politikalarıyla bilinen ve suç örgütü olduğu gerekçesiyle kapatılan Altın Şafak Partisi’nin daha önce güçlü örgütlendiği bölgede, göçmenlerin yaşam koşulları oldukça kötü durumda. Göçmen işçiler fahiş fiyatlar karşılığında barınmalarını sağlamaya çalışırken düşük ücretlerle çalıştırılarak maddi sömürüye maruz kalıyor.
11 Mayıs 2025 tarihli makalenin orijinaline burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.