PKK’nin fesih açıklaması siyaset kadar ekonomide de yankı buldu. Borsa yükseldi, savunma sanayi hisseleri ise değer kaybetti.
HABER MERKEZİ– PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırma ve örgütsel yapısını feshetme kararı, Türkiye ekonomisi ve finans piyasalarında dalgalanmaya neden oldu.
Özellikle Borsa İstanbul’da (BIST) hissedilir bir yükselişe neden olurken savunma sanayii hisselerinde ise düşüş yaşandı.
BIST 100 endeksi haftanın ilk işlem gününe yüzde 2,35 artışla 9.611,21 puandan başladı. Bu yükseliş, yatırımcıların Türkiye’deki güvenlik risklerinin azalacağına dair beklentilerini yansıttı.
Ayrıca, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta PKK’ye yaptığı çağrı da Borsa İstanbul’da da kendisini göstermişti. BIST 100 endeksi, bu gelişmenin ardından günü yüzde 1,75 değer kazanarak 9.741,07 puandan tamamlamıştı.
SAVUNMA SANAYİ HİSSELERİNDE DÜŞÜŞ: ASELSAN ‘IN DEĞER KAYBI YÜKSEK
PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırma kararı, savunma sanayi şirketlerinin hisselerinde düşüşe neden oldu.
Kara ve silah sistemleri, füze savunma çözümleri, askeri haberleşme altyapıları, komuta kontrol mekanizmaları, güdüm teknolojileri ve insansız sistemler başta olmak üzere, kara elektro-optik donanımlardan radara, elektronik harp uygulamalarından kripto teknolojilerine kadar geniş bir alanda yerli ve özgün çözümler üreten ASELSAN sert düşüş yaşadı.
Savunma sanayi sektörünün önde gelen temsilcisi ASELSAN’ın Borsa İstanbul’daki performansı, gün içinde belirgin bir şekilde geriledi. Şirketin hisselerindeki değer kaybı, an itibarıyla yüzde 8’in üzerine çıkarak yatırımcıların dikkatini çekti.
Ayrıca, sivil ve askeri projeler için ses, haberleşme ve veri Haberleşme teknolojisi üreten Onur Yüksek Teknoloji A.Ş’nin hisselerinde de düşüş yaşandı. Şirketin hisseleri güne yüzde 4,55 düşüşle başladı.
Gerçek Gündem’in verdiği bilgiye göre; piyasa analistleri, PKK’nin silah bırakma kararının savunma sanayi şirketlerinin hisse performansına yönelik etkilerinin önümüzdeki süreçte de devam edebileceği değerlendirmeleri yapıyor. Güvenlik risklerinin azalması beklentisiyle, savunma harcamalarında olası bir düşüşün bu şirketlerin karlılıklarını etkileyebileceği öngörülüyor.
Bu durumun, yatırımcıların ASELSAN gibi savunma sanayi şirketlerinin hisselerine yönelik bakış açısını değiştirebileceği belirtiliyor.