Gerçeğe yeni ses
Numedya24

AB ve Almanya’dan PKK’nin fesih kararına destek l

'Gerçek barış için Türkiye'de zihniyet değişmeli' -YENİLENDİ

AB ve Almanya’dan PKK’nin fesih kararına destek l

Avrupa Birliği ve Almanya, PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırma kararını “önemli ve tarihi bir adım” olarak değerlendirirken, tüm taraflara diyalogla barış sürecini ilerletme çağrısında bulundu. Siyasiler, gerçek barış için Türkiye’de zihniyetin değişmesi gerektiğini vurguladı.

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Sözcüsü Anouni El Anouni, Almanya Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Türkiye Raportörü Nacho Sánchez Amor, PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırması ve örgütsel yapısını feshetmesiyle ilgili resmi açıklamalarda bulundu.

AB Dış İlişkiler Sözcüsü Anouar El Anouni, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu kararı “tarihi bir fırsat” olarak değerlendirdi.

‘BARIŞ SÜRECİ İÇİN OLUMLU BİR ADIM’

El Anouni, AB’nin Kürt sorununa siyasi çözüm hedefleyen güvenilir bir barış sürecini desteklediğini belirtti.

”Avrupa Birliği’nin, Kürt sorununa siyasi çözüm hedefleyen güvenilir bir barış süreci başlatmanın, barışçıl ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşmak için olumlu bir adım olacağını düşünmektedir.”

El Anouni, ayrıca Türkiye’deki tüm tarafların bu tarihi fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, diyalog yoluyla kalıcı bir barışın sağlanabileceği mesajını verdi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ: ‘ÖNEMLİ BİR ADIM, SİYASİ SÜREÇ GEREKİYOR’

Almanya Dışişleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, PKK’nin açıklamasının, Türkiye ve bölgede onlarca yıldır süren terör ve şiddet sarmalını kırmak adına önemli bir adım olduğunu belirtti. Açıklamada, kalıcı bir çözümün ancak uygulanabilir, tam kapsamlı ve siyasi bir süreçle mümkün olabileceği vurgulandı.

AB RAPORTÖRÜ AMOR: ‘TARİHİ BİR FIRSAT’

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve Türkiye Rapotörü Nacho Sánchez Amor ise, “PKK’nın dağılma duyurusu, Türkiye halkı ve ötesi için memnuniyet verici ve uzun zamandır beklenen bir haber” ifadelerini kullandı. Amor, bu gelişmenin kapsayıcı bir siyasi süreçle Kürt sorununun barışçıl ve sürdürülebilir bir çözümü için tarihi bir fırsat sunduğunu dile getirdi.

Almanya Yeşiller Partisi’nin İç Politika Sözcüsü Lamya Kaddor, çatışmanın sona ermesinin yalnızca Türkiye için değil, bölge genelinde umutları artırdığına dikkat çekti.

Açıklamasında, yaklaşık 40 bin insanın yaşamını yitirdiği çatışmanın sona erecek olmasının Türkiye’de Kürtlerin daha fazla hak elde etmesi için bir fırsat sunduğunu vurgulayan Kaddor, “Bu gelişme Suriye açısından da sevindirici bir haber” ifadesini kullandı. Kaddor, Suriye’nin kuzeydoğusunda SDG ile Suriye Geçiş Hükümeti arasında, silahlı milislerin orduya entegrasyonu konusunda anlaşmanın artık daha mümkün göründüğünü kaydetti.

Almanya Sol Parti (Die Linke) Milletvekili Cansu Özdemir, PKK’nin aldığı fesih kararının ardından Berlin hükümetine “tarihi barış fırsatını destekleyin” çağrısında bulundu. Sol Partili vekil Özdemir, barış sürecinin ancak “eşit ve karşılıklı hakları güvence altına alan bir zeminde” başarıya ulaşabileceğine dikkat çekerek, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın serbest bırakılması ve doğrudan muhatap olarak tanınmasının gerekliliğine işaret etti.

Özdemir açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

×PKK tarihi bir adım attı ve barış sürecinin kapılarını açtı. Şimdi Federal Hükümet yapıcı bir rol oynayabilir ve bu tarihi barış fırsatını desteklemelidir. Kürtlerin suçlu hale getirilmesi sona ermeli ve Türkiye’ye yönelik silah sevkiyatı derhal durdurulmalıdır.

Özdemir ayrıca, Almanya’nın Kürt toplumuna karşı yürütülen baskı politikalarını sonlandırması gerektiğini vurguladı. Açıklamada, barış sürecinin ilerleyebilmesi için uluslararası toplumun da aktif bir destek sunmasının önemine dikkat çekildi.

CEM ÖZDEMİR: GERÇEK BARIŞ İÇİN TÜRKİYE’DE ZİHNİYET DEĞİŞMELİ

Alman Yeşiller Partisi eski Eşbaşkanı Cem Özdemir, PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırmasına ilişkin X hesabından yaptığı açıklamada, “PKK’nin sona ermesini ve silahlı mücadelenin bitmesini memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

×Cem Özdemir, bu adımın gerçek bir Türk-Kürt barışına dönüşebilmesi için Türkiye’deki devlet yapısında köklü bir zihniyet değişikliği gerektiğini vurguladı.

Özdemir, etnik ve dini azınlıkların tanınmasının, muhaliflere yönelik siyasi baskıların sona ermesinin ve aralarında Selahattin Demirtaş ile Osman Kavala’nın da bulunduğu haksız yere tutuklu kişilerin serbest bırakılmasının bu sürecin parçası olması gerektiğini belirtti.

Benzer Haberler