Bir yıl içinde milyonlarca insan daha yerinden edildi. Sebebi; savaşlar ve iklim kaynaklı felaketler.
HABER MERKEZİ– Sudan’daki iç savaş, Gazze’deki saldırılar ve iklim kaynaklı felaketler, 2024 yılı sonunda dünya genelinde ülke içinde yerinden edilmiş insan sayısını 83,4 milyona yükseltti.
Bu rakam, Almanya’nın nüfusuna eşdeğer ve şimdiye kadarki en yüksek sayı.
Norveç Mülteci Konseyi (NRC) ve İç Yerinden Edilme Gözlemevi’nin (IDMC) ortak raporuna göre, bu sayı sadece bir yılda 7,5 milyon arttı. 2018’e kıyasla ise yüzde 80’lik bir artış söz konusu.
YERİNDEN EDİLMELERİN YÜZDE 90’I ÇATIŞMA VE ŞİDDET KAYNAKLI
Rapora göre 2024 sonunda ülke içinde zorla yerinden edilen 73,5 milyon kişi, savaş ve şiddet nedeniyle evini terk etti. Bu, toplamın yüzde 90’ını oluşturuyor. Doğal afetler ise yaklaşık 10 milyon kişiyi yerinden etti — bu sayı son 5 yılda ikiye katlandı.
SUDAN VE GAZZE LİSTENİN BAŞINDA
Sudan, 11,6 milyon kişiyle, bir ülke içindeki en yüksek yerinden edilme rakamına ulaştı.
Gazze Şeridi’nde, 2024 sonunda neredeyse tüm nüfus yerinden edilmişti. Bu, İsrail’in 18 Mart 2025’te iki aylık ateşkesi bozup bombardımanları sürdürmesinden önceydi.
Toplamda 10 ülkede, her birinde 3 milyonun üzerinde ülke içi yerinden edilmiş kişi bulunuyor.
ABD İKLİM FELAKETLERİ İLE BOĞUŞUYOR
ABD, Helene ve Milton gibi büyük kasırgalar nedeniyle 11 milyon afet kaynaklı yerinden edilme yaşadı. 2024 yılında yaşanan afet kaynaklı yerinden edilmelerin yüzde 99,5’i, iklim değişikliğinin tetiklediği hava olaylarından kaynaklandı.
Donald Trump’ın yeniden başkan olmasıyla birlikte ABD’nin insani yardım fonlarının büyük kısmını dondurması, yerinden edilen milyonlarca kişiyi yiyecek, ilaç ve güvenlikten mahrum bıraktı.
Norveç Mülteci Konseyi Direktörü Jan Egeland, raporun “küresel dayanışma için bir alarm zili” olduğunu söyledi:
“Her kesinti, bir yerinden edilmiş kişinin umutlarını kaybetmesi demektir.”