Beyrut’ta 2021 yılında kuruluşunu ilan eden NADA, ilk kongresini 15-17 Mayıs’ta Irak Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Süleymaniye kentinde gerçekleştirecek. Kongreye 18 ülkeden 200’ü aşkın kurum ve şahsiyet katılacak.
HABER MERKEZİ – Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA), “Kadın Devrimi ile Demokratik Topluma Doğru” şiarıyla 15-17 Mayıs tarihleri arasında Süleymaniye’de ilk kongresini düzenliyor.
Rojnews’in haberine göre, kongreye birçok ülkeden kadın hareketleri katılacak.
ORTAK MÜCADELE VE DAYANIŞMA
NADA, Kürt kadınlar öncülüğünde Ortadoğu ve Kuzey Afrika’nın dört bir yanından kadınları bir araya getirerek eşit ve özgür bir yaşam mücadelesini büyütmeyi hedefliyor. Kongrede, teorik ve pratik tartışmalarla kadınların bölgesel demokrasi ve özgürlük mücadelelerindeki rolü ele alınacak.
TARİHSEL ARKA PLAN
NADA’nın kuruluş süreci, 2013’te Amed’de ve 2021’de Beyrut’ta gerçekleştirilen Ortadoğu Kadın Konferansları ile başladı. Bu konferanslarda, erkek egemen sistemlere ve savaş politikalarına karşı ortak kadın direnişi geliştirme kararı alındı.
×2021’de Beyrut’ta düzenlenen 2. Ortadoğu Kadın Konferansı’nda, pandemi koşullarına rağmen 18 ülkeden 100’ü aşkın kadın katılım sağladı. Konferansın sonunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA) kuruldu.
KONGRE GÜNDEMİ VE BEKLENTİLER
15-17 Mayıs tarihlerinde gerçekleşecek NADA 1. Kongresi’nde, kadınların değişimin öznesi olarak, bölgesel demokrasi ve özgürlük mücadelelerindeki kurucu rolüne dikkat çekilmesi bekleniyor.
Kongre boyunca, teorik tartışmaların yanı sıra sorunların çözümüne yönelik pratik önerilerin tartışılacağı paneller düzenlenecek. Kadın hakları, toplumsal cinsiyet eşitliği, erkek şiddeti ve kadınların barış süreçlerine katılımı gibi başlıklar ele alınacak.
NADA’NIN HEDEFLERİ
×
- Kadınların bölgesel demokrasi ve özgürlük mücadelelerinde etkin rol alması
- Erkek egemen sistemlere karşı kolektif direniş geliştirmek
- Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın haklarının uluslararası düzeyde savunulması
- Kadınların barış müzakerelerinde eşit temsiliyetinin sağlanması.