Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Ara Güler’in hayatı film oluyor |

Yeniden “Merhaba’’

Ara Güler’in hayatı film oluyor |

Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Ela Alyamaç ve Aren Perdeci üstleniyor. İkili, senaryo çalışmalarına Ara Güler’in sağlığında ve onun isteği doğrultusunda başlamıştı.

HABER MERKEZİ– Hem sokaktaki insanın hem dünyaca ünlü isimlerin fotoğrafını çekti. Türkiye ve Anadolu’nun görsel hafızasının oluşmasına büyük katkıda bulundu. Kendine ‘sanatçı’ değil ‘foto muhabiri‘ denmesini isteyen Ara Güler 2018’de hayatını kaybetmişti.

Güler, Ela Alyamaç ve Aren Perdeci’nin yöneteceği bir filmle yeniden dönüyor aramıza. Ara Güler’i tüm yönleriyle anlatacak filmin adı “Merhaba”.

Film, Türkiye ve Ermenistan’ın ilk ortak uzun metrajlı film prodüksiyonu.

Bu yıl 78’ncisi düzenlenen 2025 Cannes Film Festivali’nde ‘Marche du Film’ bölümünde tanıtılacak proje, Kara Kedi Film ve Luys Media iş birliğiyle geliştirilirdi.

Ermenistan’daki yapım ortaklarıysa Anso Film’le yapımcılar Ani Galstyan ve Hovhannes Galstyan.

Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Ela Alyamaç ve Aren Perdeci üstleniyor. İkili, senaryo çalışmalarına Ara Güler’in sağlığında ve onun isteği doğrultusunda başlamıştı.

×

KİMDİR?

1928 yılında, İstanbul’da bir Ermeni ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ara Güler, gazetecilik mesleğine yerel Ermeni gazetesinde başladı.

Yaptığı önemli haberlerden biri Kumkapı’daki Ermeni balıkçılarının gündelik yaşamlarını konu alan dizi yazılarıydı. Bu yazılar 1950’lerin ortalarında İstanbul’da, Zhamanak gazetesinde yayımlandı.

1962 yılına kadar Hayat dergisinde fotoğraf bölümü şefi olarak çalıştı. 1961’de İngiltere’de yayınlanan Photography Annual, onu dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl Amerikan Dergi Fotoğrafçıları Derneği’ne kabul edildi ve bu kuruluşun Türkiye’den tek üyesi oldu.

Ara Güler “Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim” diyordu.

Güler, 1970’lerde dünyanın birçok ünlü kişisinin portrelerini çekti. Winston Churchill, Indira Gandhi, Maria Callas, Alfred Hitchcock, Marc Chagall, Salvador Dali, Pablo Picasso bu isimler arasında.