Soma katliamının 11. yılında Manisa’da düzenlenen anma etkinliğinde adalet talebi yinelendi. Siyasi partiler, sendikalar ve yurttaşlar sloganlarla faciayı unutturmama çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ – Manisa’nın Soma ilçesindeki maden işletmesinde 301 işçinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan iş cinayetinin 11. yıl dönümü.
Soma’da 2014 yılında yaşanan katliamda hayatını kaybeden 301 işçi, 11. yılında düzenlenen etkinlikle anıldı. Anmada, yaşamını yitiren işçilerin isimlerinin yazılı olduğu dövizler ve “Unutmadık, unutturmayacağız”, “Soma için adalet”, “301 için ayağa” pankartları taşındı.
Etkinliğe, DEM Parti İzmir Milletvekili Burcugül Çubuk, CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve yüzlerce yurttaş katıldı.
Faciada ağabeyini kaybeden avukat Can Çolak, “Adaletin terazisi bir kez daha şaşmış, sorumlular hesap vermemiştir” dedi. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Başkanı Gökay Çakır ise mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek, “301 kardeşimizi unutmayacağız” dedi.
Etkinlikte, Soma ailelerinin avukatları Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay’ın cezaevinden gönderdikleri dayanışma mesajları da okundu.
DEM PARTİ: ADALET GÖÇÜK ALTINDA KALDI
DEM Parti Emek Komisyonu da yayımladığı açıklamada, Soma faciasının yalnızca bir iş kazası değil, sermaye düzeninin, özelleştirmelerin ve denetimsizliğin bir sonucu olduğunu belirtti. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
×Soma sadece madende değil, mahkeme salonlarında da işçilere yapılan hukuksuzluğun ve adil olmayan yargılamanın adıdır. Bu ülkenin emekçileri hem yerin altında hem de adalet önünde yalnız bırakılmıştır.
Adalet yine göçük altında kalmıştır.
Başta Soma olmak üzere tüm işçi cinayetlerinin hesabı ancak güçlü bir emek, barış ve adalet mücadelesiyle sorulabilir. Bizler, iş cinayetlerinin kader olmadığını haykırmaya, hakikati dillendirmeye ve örgütlü mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz.
ÖZGÜR ÖZEL: BU KARANLIK DÜZENE BOYUN EĞMEYECEĞİZ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Soma’da yaşamını yitirenleri anarak 301 madencinin mücadelelerinde yaşadığını bildirdi.
×Unutmadık, unutturmayacağız. Emekçinin hakkını savunmak, iş cinayetlerini durdurmak ve bir daha hiçbir canı yitirmemek için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Bu karanlık düzene boyun eğmeyeceğiz!
KESK: SOMA BİR İŞ CİNAYETİYDİ
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Soma’nın bir kaza değil göz göre göre gelen bir iş cinayeti olduğunu belirtti.
×Yıllar geçti, ancak ne sorumlular tam anlamıyla yargılandı ne de bu tür katliamların önüne geçecek adımlar atıldı. Siyasi iktidar, her zamanki gibi sorumluluğu ‘fıtrat’a yükledi ve sonunda unutturmaya çalıştı. Ama biz unutmadık, unutturmayacağız.
DİSK: ADALETSİZLİĞİN SİMGESİ SOMA’DA ADALETİ SAĞLAYACAĞIZ
Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu da Soma faciasının unutulmamasını sağlamanın bütün duyarlı kesimlerin görevi olduğunu söyledi.
×Bu vahşi düzenin çarklarının sorunsuz biçimde dönmesini engelleyecek ve adaleti bir gün bütün iş cinayetlerinde kaybettiklerimiz için sağlayacağız. Adaletsizliğin simgesi Soma Katliamı’nda adaleti er ya da geç kazanacağız.
ADIM ADIM GELEN KATLİAM
Manisa’nın Soma ilçesinde, Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait olan maden ocağı, 2006 yılında Ciner Grubu’na devredildi. Ancak Ciner Grubu, 2009 yılında ocağı, ‘yangın ve diğer olumsuz olayların çıkma ihtimaline karşı’ Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye devretti.
Devir sonrası üretimde önemli bir artış yaşandı. 2009’da 230 bin ton kömür üretimi yapılırken Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından bir yılda bu miktar yaklaşık 10 kat artırılarak 2,6 milyon tona çıkarıldı. Soma AŞ’nin patronu Alp Gürkan, üretim maliyetlerini 140 dolardan 23,8 dolara düşürdüklerini belirterek, bu gelişmeyi ‘özel sektörün çalışma tarzı’ olarak nitelendirdi.
ARAŞTIRMA ÖNERGESİ REDDEDİLDİ
İlerleyen yıllarda, Soma’da meydana gelen iş kazalarındaki artış dikkat çekti. Bu kazaların araştırılması amacıyla 2014 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bir araştırma komisyonu kurulması için önerge verildi. Ancak önerge, 29 Nisan 2014 tarihinde AK Parti milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.
Bu karardan sadece 14 gün sonra, 13 Mayıs 2014’te, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında yangın çıktı. Yangın sırasında maden ocağında 787 işçi bulunuyordu. Çıkışa yakın olan işçiler kendi imkanlarıyla kurtulurken, yangının etkili olduğu derinliklerde kalan 300’den fazla işçi ise 800 metre derinlikte mahsur kaldı.
301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİ
Günler süren kurtarma çalışmalarının ardından, 301 madencinin cansız bedenine ulaşıldı. Soma faciası, Türkiye’nin en büyük iş kazası olarak kayıtlara geçti.
Faciadan sonra iş güvenliği ve madencilik sektöründeki sorunlar yoğun bir şekilde tartışıldı. Ancak madenci yakınları ve sendikalar, alınan önlemlerin yeterli olmadığı ve sorumluların cezalandırılmadığı yönünde eleştirilerini sürdürdü.