Avrupalı parlamenterler, barış sürecini Meclis çatısı altında demokratik reformlarla hayata geçirme, sınır ötesi askeri operasyonları sona erdirme çağrısı yaptı.
HABER MERKEZİ – Avrupa Parlamentosu (AP) Kürt Çalışma Grubu, Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) örgütsel yapısını feshetme ve silahlı mücadeleyi sona erdirme kararını olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Yapılan açıklamada, bu kararın yalnızca bir dönemin sonu değil, aynı zamanda barışçıl ve demokratik bir mücadelenin başlangıcı olduğunun altı çizildi.
ANF‘nin Strasbourg’tan geçtiği habere göre Grup, Türkiye hükümetine bu tarihi fırsatı hem Kürtler hem de Türkler için değerlendirme çağrısında bulundu. Barışçıl bir çözüm sürecinin mümkün olabilmesi için Türkiye’nin siyasi ve hukuki reformları ivedilikle hayata geçirmesi gerektiği belirtildi. Temel özgürlüklerin güvence altına alınması, siyasi tutsakların serbest bırakılması ve yargı üzerindeki siyasi baskının kaldırılması, sürecin ilk adımları olarak sıralandı.
PARLAMENTO‘NUN SÜRECE KATILIMI ESAS
Açıklamada, PKK’nin kararının Türkiye’de demokrasinin tehdit altında olduğu bir döneme denk geldiğine dikkat çekildi. Ancak, farklı siyasi çevrelerden gelen destekle umutların yeşerdiği ifade edilerek, Türk Parlamentosu’nun sürece tam katılım göstermesi gerektiği vurgulandı. Barış sürecinin tek bir siyasi yapının kontrolüne girmemesi ve çıkar amaçlı manipülasyona açık olmaması gerektiği uyarısı da yapıldı.
TÜRKİYE’NİN ASKERİ OPERASYONLARININ BİR GEREKÇESİ KALMADI
PKK’nin kararını aldığı kongrenin, Türk ordusunun üs bölgelerine yönelik saldırılarının sürdüğü zor koşullarda gerçekleştiği hatırlatılarak, Türkiye’ye saldırıları durdurma ve barış sürecini güçlendirecek güvenlik mekanizmalarını oluşturma çağrısı yapıldı. Ayrıca, sürecin Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri varlığın sonlandırılması ve yerinden edilmiş halkın köylerine güvenli dönüşünün sağlanmasına katkı sunması gerektiği belirtildi.
Suriye bağlamında ise Türkiye’nin, PKK ile bağlantı iddialarını Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne yönelik askeri müdahaleler için gerekçe olarak kullandığına dikkat çekildi. PKK’nin feshiyle bu gerekçelerin ortadan kalktığı ve Türk güçlerinin bölgeden çekilmesi gerektiği ifade edildi.
Avrupa kurumlarına da çağrıda bulunan AP Kürt Çalışma Grubu, bu tarihi anın demokratik dönüşüm için bir fırsata dönüşebilmesi adına gerekli diplomatik desteğin sunulmasını talep etti.