Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Siyasi gerginliğin ardından l

Hindistan’dan Türkiye’yi boykot çağrısı

Siyasi gerginliğin ardından l

Hindistan, Pakistan ile yakın ilişkileri nedeniyle Türkiye’yi boykot etme çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ – Hindistan ile Türkiye arasındaki siyasi gerginlik, Türkiye’ye yönelik boykot çağrılarını beraberinde getirdi.

BBC’de yer alan habere göre, Hindistan Ticaretçileri Konfederasyonu (CAIT), Yeni Delhi’de düzenlenecek bir konferansta Türkiye ve Azerbaycan ile tüm ithalat ve ihracatı durdurma kararını tartışacak.

Hindistan hükümeti, Türk havacılık firması Çelebi’nin ülkedeki faaliyetlerini yasakladı. Ayrıca bazı Hint üniversiteleri de Türk üniversiteleriyle akademik iş birliğini askıya aldıklarını duyurdu.

SEYAHAT İPTALLERİ ARTIYOR

Keşmir geriliminin ardından dijital medyada Türkiye’ye yönelik boykot çağrıları hız kazanırken seyahat iptallerinde de artış gözlendi. Hindistan’daki seyahat acenteleri, Türkiye’ye yapılan rezervasyonların yüzde 60 oranında azaldığını ve iptallerin yüzde 250 arttığını bildirdi.

EKONOMİK ETKİ TARTIŞMASI

Türkiye ve Hindistan arasındaki ticaret hacminin düşük olması nedeniyle boykotun ekonomik etkisinin sınırlı kalması bekleniyor.

Hindistan hükümeti, TRT’nin uluslararası haber platformu TRT World’e ait X hesabına erişim engeli getirdiğini duyurmuş, Hint partisi Shiv Sena lideri Murji Patel de yaptığı açıklamada, “Hiçbir Türk şirketinin iş yapmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

22 Nisan’da Keşmir’e yönelik düzenlenen saldırıda 26 sivilin öldürülmesinin ardından Hindistan ve Pakistan arasında çatışmalar başlamıştı. Hindistan Pakistan topraklarına hava harekâtı düzenlemiş, Pakistan da karşılık vermişti. İki nükleer güç arasında savaş riski meydana gelmişti.

Türk yetkililer, çatışmaya dolaylı olarak müdahil olmuş, sorunun uluslararası hukuk çerçevesinde ve diyalog yoluyla çözülmesi gerektiğini vurgulamıştı. Zaman zaman da bölgedeki Müslüman nüfusun haklarına dikkat çekmişti. Bu açıklamalar Hindistan tarafından iç işlerine karışma olarak değerlendirilmiş ve diplomatik tepkiyle karşılanmıştı.

Benzer Haberler