Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

ABD şirketleriyle yapılan gaz anlaşmaları l

Irak, Kürdistan Bölgesi’ne dava açtı

ABD şirketleriyle yapılan gaz anlaşmaları l

Geçen hafta Federe Kürdistan Bölgesi ile ABD’li HKN Energy ve Western Zagros şirketleriyle toplam değeri 110 milyar dolar olan iki enerji anlaşması imzalanmıştı.

HABER MERKEZİ – Irak Federal Hükümeti Petrol Bakanlığı, Federe Kürdistan Bölgesi hükümetine ABD’li şirketlerle imzaladığı petrol ve doğalgaz anlaşmaları nedeniyle dava açtı.

Bağdat, Bağdat’ın katılımı olmadan şirketler ve Kürdistan Bölgesi arasındaki doğrudan etkileşimin anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek anlaşmaları “geçersiz ve hükümsüz” olarak nitelendirdi.

Kürdistan Bölgesi ise, anlaşmaların mevcut sözleşmelere dayandığını söylüyor.

Reuters’a göre hukuki itiraz, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin baskılarına rağmen Mart 2023’ten bu yana durdurulan Irak-Türkiye petrol boru hattından akışın yeniden başlatılmasının önündeki en son engel olarak duruyor.

KÜRDİSTAN’DAN 110 MİLYAR DOLARLIK İKİ ANLAŞMA

Geçen hafta ABD’de bir dizi temaslarda bulunan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, ABD’li HKN Energy ve Western Zagros şirketleriyle toplam değeri 110 milyar dolar olan iki enerji anlaşmasının imzalanmasına nezaret etti.

Rudaw’ın haberine göre anlaşmalar, Süleymaniye’nin Miran ve Tophana-Kurdemir doğalgaz sahalarının geliştirilmesini kapsıyor.

Başkent Hewlêr (Erbil) hükümetinden yapılan açıklamada, Başbakan Barzani’nin Washington’a gerçekleştirdiği ziyarette ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile görüştüğü ve “Kürdistan Bölgesi’nden Irak-Türk boru hattıyla petrol ihracatının yeniden başlatılması gerekliliği” konusunda görüş alışverişinde bulunduğu açıklandı.

×

BAĞDAT VE HÊWLER ARASINDAKİ PETROL SORUNU

Petrol ve doğalgaz üzerindeki kontrol, uzun zamandır merkezi hükümet ile Hewlêr hükümeti arasında tartışma konusu.

Önemli bir sorun da Türkiye’den geçen boru hattıyla ilgili.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin Türkiye’nin Bağdat’ın izni olmadan Kürtlerin petrol ihracatını kolaylaştırarak 1973 tarihli bir anlaşmayı ihlal ettiğine karar vermesinin ardından, boru hattı devre dışı kaldı.

Bir zamanlar küresel petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5’ini karşılayan Irak-Türkiye boru hattı üzerinden Kürt petrol ihracatının yeniden başlatılmasına yönelik müzakereler, ödeme koşulları ve sözleşme detayları konusunda çıkmaza girdi.

Benzer Haberler