Gerçeğe yeni ses
Numedya24

Demokratik Birlik İnisiyatifi’nden deklarasyon |

Çözümü birlik ve dayanışmayla toplumsallaştıracağız

Demokratik Birlik İnisiyatifi’nden deklarasyon |

Kuruluşunu deklare eden Demokratik Birlik İnisiyatifi, Kürt sorununun çözümüne dönük tartışmaları, Kürdistani siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının birliği ve dayanışması temelinde toplumsallaştıracağını açıkladı.

HABER MERKEZİ – Kürdistani siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, kanaat önderleri, inanç temsilcileri ve demokratik kurumların katılımıyla dün Diyarbakır’da bir araya gelen Demokratik Birlik İnisiyatifi, bugün kuruluşunu ilan ederek deklarasyonunu açıkladı.

Diyarbakır Çand Amed Kongre Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısına DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DBP Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Deklarasyon açıklaması öncesinde kısa süre önce yaşamını yitiren DEM Parti İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder ve DEM Parti Batman İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik anıldı.

Açıklamada, inisiyatifin eş sözcüleri olarak DEM Parti Wan Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ile DEM Parti Amed Milletvekili Mehmet Kamaç’ın belirlendiği belirtildi.

TÜRKİYE VE ORTADOĞU TARİHSEL BİR KAVŞAKTA

Kürtçe ve Türkçe olarak okunan deklarasyonda, Türkiye ve Ortadoğu’nun tarihsel bir kavşakta bulunduğu vurgulandı. Bölgedeki kaotik gelişmelerin halklar açısından hem ciddi riskler hem de tarihi fırsatlar barındırdığı ifade edildi.

Kuzey ve Doğu Suriye’de gerçekleştirilen “Birlik ve Ortak Tutum Konferansı” tarihi bir adım olarak tanımlandı; dört parça Kürdistan’daki tüm örgüt, lider ve kurumlara teşekkür edildi. Bu konferansın, Kürtlerin ulusal birlik çabalarına ilham kaynağı olacağı belirtildi.

İnisiyatifin kuruluş amacı olarak, Kürt sorununun adil, eşitlikçi ve demokratik çözümüyle birlikte Türkiye’nin demokratikleşmesine sivil toplumdan katkı sunmak gösterildi. Abdullah Öcalan’ın yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” desteklenerek, bu çağrının tarihi önemi vurgulandı.

Yaklaşık bir yılı aşkın süredir sürdürülen hazırlıklara dikkat çekilen açıklamada, çözüm beklentilerinin ancak toplumun örgütlü bir güç olarak sürece katılmasıyla mümkün olacağı ifade edildi. “Demokratik toplum, örgütlü toplumdur” vurgusu yapıldı.

HEDEFLER AÇIKLANDI

Açıklamada, Demokratik Birlik İnisiyatifi’nin temel hedefleri şöyle sıralandı:

×Tüm toplumsal kesimlerin hak ve taleplerinin savunulması

Anadilinde eğitim ve kültürel hakların hayata geçirilmesi

Ekonomik adaletin sağlanması ve emek sömürüsüne karşı mücadele

Doğanın korunması ve ekolojik yıkıma karşı çıkılması

Kadın ve gençliğe yönelik yozlaştırma politikalarına karşı duruş

Cinsiyet eşitliği ve kadın özgürlüğünün sağlanması

Engellilerin sorunlarının çözülmesi

Kürt sorununun yasal ve anayasal zeminde çözümü

Ortadoğu’daki Kürt halklarının ortak hareket kapasitesinin güçlendirilmesi

Evrensel insan hakları çerçevesinde bireysel ve kolektif hakların savunulması

KURUMLARA VE TOPLUMA ÇAĞRI

İnisiyatif, Kürt halkına, sivil toplum örgütlerine, siyasi partilere, kanaat önderlerine ve tüm kesimlere “Birlik İnisiyatifi’ni sahiplenme ve güçlendirme” çağrısı yaptı. Açıklamada, inisiyatifin başarısının, toplumun tüm kesimlerinin ortak mücadelesine bağlı olduğu vurgulandı.

İnisiyatif temsilcileri, bugüne kadar sürece dahil olmayan diğer Kürdistani partilerle iletişim ve birlik arayışlarını sürdüreceklerini belirtti.

Deklarasyonun sonunda ise, “Eşitliğin, adaletin, özgürlüğün ve barışın teminat altına alındığı demokratik bir Türkiye ve özgür bir Kürdistan için mücadeleyi büyütmeye devam edeceğiz” mesajı verildi.

 

Benzer Haberler