Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

NADA Koalisyonu’nun 1. Kongresi sona erdi l

Ortak mücadele için strateji belirlendi

NADA Koalisyonu’nun 1. Kongresi sona erdi l

Süleymaniye’de toplanan NADA Kongresi’nde, savaşın kadınlar üzerindeki yıkıcı etkileri tartışıldı, “gizli soykırım” uyarısı yapıldı. Ortak mücadele için 12 maddelik strateji belirlendi.

HABER MERKEZİ – Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA), 15-17 Mayıs tarihleri arasında Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentinde gerçekleştirdiği 1. Kongresi’nin sonuç bildirgesini yayımladı.

דKadın Devrimi ile Demokratik Topluma Doğru” başlığıyla düzenlenen kongreye 19 ülkeden yaklaşık 200 kadın katıldı. 3 gün boyunca devam eden kongrede, 6 oturum gerçekleştirildi. Her bir oturumda farklı ülkelerden kadınlar söz aldı.

Kongrede, Dünya Demokratik Kadın Konfederalizmi ve yapılanma yöntemleri, toplumsal barışın inşa sürecinde kadınların rolü, erkek egemen sisteme karşı kadın dayanışması ve mücadelesi, sistemin kadınlar üzerindeki gizli soykırım etkileri konuları ele alındı.

SAVAŞ, KADINLAR ÜZERİNDE GİZLİ BİR SOYKIRIM

×NADA Koalisyonu Sekreterya Üyesi Nubihar Mustafa tarafından okunan sonuç bildirgesinde, bölgedeki krizlerin kadınlar üzerinde yıkıcı etkiler yarattığı belirtildi. Katılımcılar, mevcut bölgesel çatışmaları “Üçüncü Dünya Savaşı” olarak tanımlarken, bu savaşın kadınlara yönelik “gizli bir soykırım” olarak işlediğine dikkat çekti.

Êzidî kadınların 2014 yılında maruz kaldığı katliamdan, Filistin, Sudan ve Yemen’deki güncel gelişmelere kadar pek çok örnek üzerinden savaşın kadın bedenindeki yansımaları tartışıldı.

12 MADDEDE ORTAKLAŞILDI

Kongrenin sonuç oturumunda, kadınların barış inşasındaki rolünün artırılması, erkek egemen ve neoliberal yapılara karşı ortak mücadele hattı kurulması gerektiği vurgulandı. Bölgesel kadın dayanışmasının güçlendirilmesi ve kadınların anayasal-hukuki güvenceye kavuşturulması, üzerinde uzlaşılan temel hedefler arasında yer aldı.

×Katılımcıların mutabakata vardığı 12 stratejik madde şöyle sıralandı:

  1. NADA’nın, CEDAW, İstanbul Sözleşmesi ve BMGK’nin 1325 sayılı kararı gibi belgeleri esas alan kapsayıcı bir kadın koalisyonu olarak güçlendirilmesi.
  2. Rojava’daki kadın devrimi belgeleri ile Dünya Demokratik Kadın Konfederalizmi’nin temel referans alınması.
  3. Özgür, eşit ve paylaşımcı bir toplum mücadelesinin yükseltilmesi.
  4. Mezhepçilik ve milliyetçilikten arınmış demokratik bir barış inşası.
  5. Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlüğü temelindeki demokratik toplum perspektifinin desteklenmesi.
  6. Baskıcı rejimlerin cezaevlerinde tutulan kadınların serbest bırakılması talebi.
  7. Êzidî kadınların mücadelesiyle dayanışmanın artırılması.
  8. Savaş, şiddet ve göçe karşı bölgesel ve küresel kadın dayanışmasının güçlendirilmesi.
  9. Kadın örgütleri arasında ağ ve ortak platformlar kurulması.
  10. Kadınların karar alma süreçlerine etkin katılımı için yetkinliklerinin artırılması.
  11. Yerel komitelerin güçlendirilmesi ve ortak projelerin hayata geçirilmesi.
  12. Cinsiyetçi medya diline karşı bağımsız bir kadın medyasının inşa edilmesi.

Benzer Haberler