DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, sürecin ilerlemesi için iktidarın samimi adımlar atması gerektiğini belirterek Meclis’in, sivil toplumun ve tüm muhalefetin sürece dahil olmasının önemine dikkat çekti.
HABER MERKEZİ – Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Genel Başkan Yardımcısı İdris Şahin, PKK’nin silahlı mücadeleyi sonlandırma kararını olumlu bulduklarını ve iktidarın samimi adımlar atmasının önemine dikkat çekti.
Mezopotamya Ajansı’ndan Fırat Can Arslan ve Melik Varol’un sorularını yanıtlayan İdris Şahin, silahlı mücadeleyi sonlandırma kararının memnuniyet verici olduğunu ancak bu adımın nihai bir çözüm değil, demokratikleşme için yeni bir başlangıç olduğunu söyledi:
×5-7 Mayıs tarihleri arasında yapılan kongre, örgütün silah bırakması ve feshetmesini ülkemiz adına yeni bir başlangıç olarak değerlendiriyoruz. Bu meseleyi bir son olarak değil, bundan sonraki süreçte demokratik sürecin gelişmesi, temel hak ve özgürlükler alanında atılacak adımlar açısından bir ilk adım ve başlangıç olarak görüyoruz.
‘MECLİS SADECE İZLEYİCİ OLAMAZ’
Sürecin kalıcı barışa evrilmesi için parlamentonun dışlanmaması gerektiğini vurgulayan Şahin, Bahçeli’nin önerdiği 100 kişilik komisyon modeline karşı çıktı:
×Bu konuda parlamentoda kurulması teklif edilen komisyonu son derece kıymetli buluyoruz. Ancak içeriğini kabul etmiyoruz. Böyle bir öneri söz konusu olamaz. 100 kişiyle çalışacak bir komisyon, asla ve asla sorunları ve sıkıntıları çözme adresi olamaz. Tam bir çatışma ortamına dönüştürür. Dolayısıyla daha farklı bir şekilde; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ihtisas komisyonları kurulabilir, araştırma komisyonu kurulabilir
‘İKTİDAR SAMİMİYETİNİ GÖSTERMEK ZORUNDA’
Şahin, çözüm sürecinde atılacak adımların gecikmeden ve koşulsuz hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti:
×İktidar partisi samimi bir arzu içerisindeyse bu konuları, özellikle temel hak ve özgürlükler konusunda getirir parlamentoya. El birliğiyle parlamentodan gerekli yasal düzenlemeler yapılmak suretiyle çıkartılabilir. Ancak biz halen iktidarın yeterince samimi olmadığını düşünüyoruz. Son dört aydır infaz paketinde yer alan 10’uncu yargı paketini millet bekliyor. Hasta ve hükümlüler için, gebe kadınlar için, yeni çocuklu annelerin hükümlü ve tutuklularla ilgili düzenleme yapmak için illa örgütün silah bırakmasını beklemeye gerek yok. Bugün kayyumlar sona erdirilebilir.
‘SÜREÇ SADECE DEM PARTİ’YE YÜKLENEMEZ’
İktidarın süreci yalnızca DEM Parti üzerinden yürütmeye çalışmasının yanlış olduğunu belirten Şahin, toplumsal mutabakat için tüm siyasi partilerin ve toplumun sürece dahil olması gerektiğini vurguladı.
Geçmiş çözüm sürecinde yer alan Akil İnsanlar Heyeti’ni hatırlatan Şahin, benzer bir modelin bugün de gerekli olduğunu belirtti:
×Sivil toplumun, kanaat önderlerinin, baroların olmadığı bir süreç sağlıklı ilerleyemez. Geçmiş uygulamalardan ders almayan, geleceğe yönelik son derece somut adımlar atma şansına sahip değildir. Dolayısıyla biz elbette ki sivil toplumun burada son derece önemli bir yerinin olduğuna inanıyoruz.
‘TEMEL HAKLAR PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ’
Şahin, süreci ilerletecek yasal düzenlemeler için hiçbir engelin olmadığını söyledi:
×Vatandaşın hakları için hiçbir şey beklemeye gerek yok. Anadil, eşit yurttaşlık, infaz düzenlemeleri derhal yapılmalı.
‘ÇÖZÜM TOPLUMSAL BİR MUTABAKATLA MÜMKÜN’
İdris Şahin, çözüm sürecinin tek elden ve kapalı kapılar ardında yürütülmesinin mümkün olmadığını, demokratik meşruiyetin ancak tüm tarafların katılımıyla sağlanabileceğini vurguladı.
DEM Parti ile yürütülen temasların meşru olduğunu ancak bu partinin sürecin tek muhatabı gibi sunulmasının yanlış olduğunu kaydeden Şahin, son olarak şunları kaydetti:
×86 milyon vatandaşın iradesini temsil eden tüm partilerle, sıkılı yumruklar değil açık ellerle müzakere edilmeli. Bu mesele, seçim kazanmak için değil, ülkenin geleceği için çözülmeli.