Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

UNESCO Mirası Ani Katedrali l

Restorasyon sonrası camiye dönüştürülecek

UNESCO Mirası Ani Katedrali l

10. yüzyılda inşa edilen ve Ani’nin en önemli yapılarından biri olan Surp Asdvadzadzin (Ani Katedrali), restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından cami olarak ziyarete açılacak. 

HABER MERKEZİ – Kars’ın Ocaklı köyü sınırlarında yer alan Ani Ören Yeri’nde bulunan ve bölgedeki Ermeni kiliselerinin en büyüğü olan Ani Katedrali’nde restorasyon çalışmaları sürüyor. 10. yüzyıl sonunda Pakraduni hanedanı döneminde inşa edilen yapının mimarı, aynı zamanda Ayasofya Kilisesi’ni de onaran Dırtad olarak biliniyor.

Agos Gazetesi’nde yer alan habere göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Dünya Anıtlar Fonu ortaklığında üç etapta yürütülen restorasyonun ikinci etabı devam ediyor. Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, çalışmanın tamamlanmasıyla yapının cami olarak ziyaretçilere açılacağını belirtti.

‘SULTAN ALPARSLAN HİLALİ YERLEŞTİRDİ’

Arslan, Selçuklu Sultanı Alparslan’ın 1064 yılında Ani’yi fethettikten sonra katedralin kubbesindeki haçı indirerek yerine altın hilal yerleştirdiğini ve burada ilk cuma namazının kılındığını aktardı. Yapının o dönemde bir süre cami olarak kullanıldığı ve “Fethiye Cami” olarak anıldığı da kaydedildi.

TARİH BOYUNCA EL DEĞİŞTİRDİ

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Arkeolojik Alanı’nın tanıtımı amacıyla hazırlanan Ani Mobil Uygulamasına göre, katedral 1199 yılında Ani’nin Gürcü-Ermeni Zakarid hanedanlığı yönetimine geçmesinin ardından yeniden kiliseye çevrildi.

1319 yılındaki büyük depremde kubbesi çöken yapı, uzun süre kullanılamadı. 1988’de meydana gelen depremde ise kuzeybatı köşesi tamamen yıkıldı, duvarlarında ciddi çatlaklar oluştu.

ZİYARETE AÇILACAĞI TARİH BELİRSİZ

Kazı Başkanı Arslan, “İkinci etap restorasyonun bu yıl içinde tamamlanması hedefleniyor. Üçüncü etap çalışmalarla birlikte önümüzdeki yıllarda yapı hem korunmuş olacak hem de cami olarak ziyarete açılacak” dedi.

Benzer Haberler