Yeni bir araştırma, mercan resiflerinin çevresinde oluşan kum halkalarının, o bölgedeki deniz canlılarının sağlığı ve dengesi hakkında bilgi verebileceğini ortaya koydu.
HABER MERKEZİ – Dartmouth College’dan bilim insanlarının yürüttüğü araştırmaya göre, deniz altı yaşam alanlarının çevresinde oluşan halka (halo) şeklindeki çıplak kum alanları yalnızca yırtıcılardan duyulan korkuyla açıklanamıyor.
Araştırmacılar, bu oluşumda barınak görevi gören resiflerin yerleşiminin de belirleyici rol oynadığını vurguluyor.
Heron Adası’ndaki uydu görüntüleri üzerinden geliştirilen iki farklı modelle, bu halkaların nasıl ortaya çıktığını incelendi.
Çalışmaya göre, mercan resifleri birbirine yakınsa halkalar daha net ve kalıcı oluyor. Ancak resifler dağınık haldeyse halkalar birbirine karışıyor veya tamamen kayboluyor.
Çalışmanın yürütücülerinden olan Dr. Theresa Ong, ilgili çalışmada mercan resiflerinin etrafındaki kum halkalarına ilişkin şu bilgileri veriyor:
×Eğer sabit duran halkalar bir anda kaybolmaya başlarsa, bu durum ekosistemde bir sorun olduğuna işaret edebilir.
Bilim insanları, bu halkaların zaman içinde nasıl değiştiğini takip ederek, o bölgedeki yırtıcı balıkların varlığı ve deniz yaşamının sağlığı hakkında fikir edinilebileceğini söylüyor. Uydu görüntülerinin ise bu tür takipler için pratik bir yöntem sunduğu belirtiliyor.