Oval Ofis diplomasiyi bıraktı Trump’ın reality şov partisine dönüştü. Son olarak Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa bundan nasibini aldı.
HABER MERKEZİ – Donald Trump’ın yeniden döndüğü Oval Ofis, artık diplomatik nezaketin değil, ‘utandırıcı’ sürprizlerin adresi. ABD Başkanı’nın davetini kabul etmek, eskiden küresel meşruiyetin simgesiydi; şimdi ise dünya liderleri için bir aşağılanma riskine dönüşmüş durumda.
Ukrayna lideri Zelenskiy’nin Trump’ın azarlamalarına maruz kalmasından sonra, artık kimse “Zelenskiy gibi rezil olmayı” göze almak istemiyor. Ama kaçınılmaz son onları ucuna iliştikleri Oval Ofis koltuklarında bekliyor.
Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa da bu senaryonun son kurbanı oldu. Ziyaretine golf oyuncuları getirerek Trump’ın gönlünü almaya çalıştıysa da, Trump aniden ışıkları kapattırıp “Boerleri öldürün” sloganlarının atıldığı bir videoyu izlettirdi.
BBC haberinde, Trump’ın daha önce Güney Afrika’da beyazlara yönelik soykırım işlendiğine dair asılsız iddialar dile getirdiğini anımsatıyor. Ramaphosa’nın da buna itiraz etmesi üzerine Trump odadaki televizyondan iki video gösterdi. Videolardan ilki Güney Afrikalı siyasetçi Julius Malema’nın, içinde “shoot the Boer” (Boerleri vurun) dizesi geçen bir şarkı söylediği bir klipti. Ramaphosa’nın “Bu videonun nerede çekildiğini biliyor musunuz?” diye sorması üzerine Trump “Hayır” yanıtını verdi. Ramaphosa “kendisinin bu videoyu daha önce hiç görmediğini” söyleyince Trump “Burası Güney Afrika’da” dedi. Ramaphosa, görüşmenin sonunda “ne yazık ki elimde size verebileceğim bir uçak yok” diyerek, bu “diplomasi” görüşmesinin asıl derdini de aşikar etmiş oldu.
OVAL OFİS’TE TRUMP REALTY SHOW
Trump’ın tüm görüşmelerini canlı yayın eşliğinde yapması da liderler için ayrıca bir sorun.
Trump için bu anlar sadece dış politika değil, bir tür “reality show.” Zelenskiy ile yaşanan gerginlikten sonra “muhteşem bir televizyon anıydı” diyerek övünmesi de, onun liderliği değil, reytingi önemsediğinin kanıtı.
Kanada Başbakanı Mark Carney, Trump’ın ülkesini “ABD’nin 51. eyaleti” yapma teklifine karşı durarak diplomatik onurunu korudu. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, Kraliyet mektubuyla; Macron ise “eski dost” numaralarıyla Oval Ofis’ten nispeten sağlam çıktı. Ama şimdilik…