CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’na ilişkin açılan davada mahkeme bir kez daha “görevsizlik” kararı verdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 12 kişi hakkında yürütülen davada dosya yeniden üst mahkemeye gönderildi.
HABER MERKEZİ – CHP’nin 2023 yılında düzenlediği 38. Olağan Kurultay’a ilişkin açılan davada yargı süreci belirsizliğini koruyor. Aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da bulunduğu 12 sanık hakkında açılan davada Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi ikinci kez “görevsizlik” kararı vererek dosyayı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi’ne sevk etti.
GÖREV UYUŞMAZLIĞI DEVAM EDİYOR
Daha önce Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi dosyanın asliye cezada görülmesi gerektiğine hükmetmişti. Ancak aynı dosyaya bakan Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi kararında direndi ve tekrar görevli olmadığını belirtti. Bu durum yargı organları arasında görev uyuşmazlığına yol açtı.
SUÇLAMA: OYLAMAYA HİLE KARIŞTIRMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede, sanıklar hakkında Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi uyarınca “oylamaya hile karıştırma” suçundan 1 ila 3 yıl arası hapis cezası isteniyor. Sanıklar arasında Ekrem İmamoğlu’nun yanı sıra bazı CHP’li belediye başkanları ve parti yöneticileri de bulunuyor.
YENİDEN DEĞERLENDİRME BEKLENİYOR
Görev uyuşmazlığının çözümü için dosyanın ulaştığı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 5. Ceza Dairesi’nin önümüzdeki günlerde karar vermesi bekleniyor. Bu karar, davanın seyrini belirleyecek kritik bir aşama olacak.
KİMLER YARGILANIYOR?
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede Ekrem İmamoğlu ile Baki Aydöner, Cemil Tugay, Erkan Aydın, Hüseyin Yaşar, Mehmet Kılınçarslan, Metin Güzelkaya, Nihat Yeşiltaş, Özgen Nama, Özgür Çelik, Rıza Akpolat ve Serhat Can Eş’e Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesinde yer alan “oylamaya hile karıştırma” suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapis cezası verilmesi isteniyor.
CHP kurultay davası ertelendi | Özel: Bu dava, 19 Mart darbesinden bağımsız değil
NE OLMUŞTU?
CHP 6 Nisan 2025’te yapılan 21. Olağanüstü Kurultay, parti içinde tartışmalara neden olmuş, CHP delegeleri Yılmaz Özkanat ve Hatip Karaaslan, kurultayın hukuka ve parti içi demokrasiye aykırı şekilde gerçekleştirildiğini öne sürerek Ankara 41. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurmuştu.
Dava dilekçesinde, kurultayın şaibeli yöntemlerle yapıldığı, bazı delegelerin adaylık süreçlerinin engellendiği ve gizli oylama ilkelerine uyulmadığı iddia edildi. Ayrıca, 4-5 Kasım 2023’te yapılan 38. Olağan Kurultay’ın da geçersiz olduğu savunularak, Özgür Özel’in genel başkanlık yetkisinin iptali ve eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevine iadesi talep edilmişti.
Kurultaya ilişkin tartışmalar, siyasi iktidarın açıklamaları ve yargı süreciyle daha da genişledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “şaibeli kurultay” açıklamasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP’nin 38. Olağan Kurultayı hakkında soruşturma başlattı. Soruşturmada, delegelere oy karşılığında menfaat sağlandığı iddiaları inceleniyor.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise olağanüstü kurultay kararını, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklandığı dönemde partiye kayyum atanması ihtimaline karşı aldıklarını belirtmişti.