Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Çin’de 2 bin yıllık keşif |

Dünyanın en eski çelik akupunktur iğneleri bulundu

Çin’de 2 bin yıllık keşif |

Çin’de Batı Han Hanedanlığı’na ait Haihun Markisi’nin mezarında bulunan iğnelerin, şimdiye kadar bilinen en eski çelik akupunktur iğneleri olduğu doğrulandı.

HABER MERKEZİ – Çin’in Jiangxi eyaletindeki Haihun Markisi Liu He’ye ait antik mezarda yapılan arkeolojik kazılarda, yaklaşık 2 bin yıl öncesine ait çelik akupunktur iğneleri bulundu. Yaldızlı lake bir kutunun içinde, yeşimden yapılmış ince bir tüp içinde saklanan iğneler, ilk bakışta parçalanmış ve korozyona uğramış halde keşfedildi.

Global Times’da yer alan habere göre, kazı ekibinin koordinatörü Yang Jun, “Kırık yeşim tüp bölümünde en az beş iğne parçası görünüyordu. Bunlardan yalnızca biri tamamen çıkarılabildi. Diğerleri içeride gömülü halde kaldı ve üzerlerinde çürümüş tekstil kalıntıları vardı” ifadelerini kullandı. Araştırmacılar, eserlere zarar vermemek adına yalnızca doğal olarak ayrılmış parçaları analiz etti.

MODERN İĞNELERLE KARŞILAŞTIRILABİLİR İNCELİKTE

Yapılan testler sonucunda, iğnelerin dönemin ileri üretim tekniklerinden biri olan “kızartma” (frying) yöntemiyle yapılmış çelikten üretildiği ortaya kondu. Yalnızca 0,3 ila 0,5 milimetre çapındaki iğnelerin inceliği, günümüzde kullanılan akupunktur iğneleriyle kıyaslanabilir nitelikte.

Mezarın yakınlarında bulunan ve üzerinde “Dokuz İğne Takımı Tamdır” yazılı ahşap etiket ise iğnelerin kimliğini doğrulayan önemli bir bulgu olarak değerlendirildi. Pekin Üniversitesi’nden doktora araştırmacısı Wang Chuning, “Bu, antik tıbbi metinlerde tarif edilen ‘Dokuz İğne’ türlerinden biri olduklarını kesin olarak ortaya koyuyor” dedi.

MALZEME BİLİMİNDE DÖNÜM NOKTASI

Çin Geleneksel Tıp Bilimleri Akademisi’nden Zhou Qi, demir iğnelerin paslanma riski taşıdığına, altın ve gümüş iğnelerin ise yumuşak yapısı nedeniyle yeterince ince üretilemediğine dikkat çekerek, “Çelik iğneler, daha gelişmiş tekniklerin uygulanmasına olanak sağladı” yorumunu yaptı.

Aynı kurumun direktörü Gu Man da, “Bu, Çin’de çelikten yapılmış tıbbi iğnelere dair bilinen en eski fiziksel kanıt” diyerek keşfin önemini vurguladı. Gu’ya göre, Batı Han Hanedanlığı döneminde çelik üretiminde ileri “kızartma” teknolojisinin kullanıldığı ve bu teknolojinin akupunktur araçlarının evriminde belirleyici olduğu artık kesinleşmiş durumda.

ÇİN ARKEOLOJİSİNDE TARİHİ KEŞİF

Haihun Markisi Liu He’nin mezarı, son on yılın Çin’deki en önemli arkeolojik keşiflerinden biri olarak kabul ediliyor. Mezarda bugüne kadar çok sayıda altın sikke, müzik enstrümanı ve tıbbi alet bulunmuştu. Akupunktur iğnelerinin keşfi ise, geleneksel Çin tıbbı tarihinde çığır açan bir gelişme olarak kayıtlara geçti.

Benzer Haberler