Fransa’da hükümetin kamu yayın kuruluşlarını tek bir çatı altında toplama planı Meclis’te reddedildi. Reform tasarısı büyük tepki çekerken, medya grevi nedeniyle internet yayınları durma noktasına geldi.
HABER MERKEZİ- Fransa’da kamu yayıncılığı sisteminde köklü değişiklikler öngören reform tasarısı, Ulusal Meclis’te yapılan oylamada reddedildi. Tasarıya karşı çıkan medya çalışanları ülke genelinde greve gitti.
AMAÇ KAMU MEDYASINI TEK HOLDİNG ALTINDA TOPLAMAK
Reform tasarısı, Fransa’nın önde gelen kamu yayın kuruluşları France Televizyon, Radyo France ve Ulusal Görsel-İşitsel Arşiv Enstitüsü (INA)’nın “France Médias” adı altında bir holding yapısında birleştirilmesini öngörüyordu. Bu yapının başına ise tek bir genel müdür atanacaktı.
Sendikalar, reformun hem çalışanların haklarını hem de gazetecilik bağımsızlığını tehdit ettiğini söylüyor. Özellikle Radio France çalışanları 26 Haziran’dan itibaren süresiz greve çıktı. France televizyon grubu, INA ve France 24 çalışanları da bu greve 30 Haziran’da katıldı.
Tasarı, 30 Haziran’da Meclis’te görüşülürken, ekolojist milletvekillerinin sunduğu red önergesi kabul edildi. İlginç şekilde, tasarıya karşı çıkan sol partilere, normalde hükümetin tam tersi pozisyonunda yer alan aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) de destek verdi. Bu gelişmeyle birlikte reformun yasalaşma süreci durdu. Ancak hükümet, tasarıyı yeniden düzenleyerek Senato’ya sunmayı planlıyor.
Kültür Bakanı Rachida Dati, bu reformun en güçlü savunucularından biri. Ancak sert söylemleri, medya temsilcilerine yönelik eleştirileri ve kamu yayıncılığını “elitist bir kulüp” olarak tanımlaması büyük tepki çekti. Dati’nin hedefinde ise 2026 Paris Belediye Başkanlığı seçimleri var. Bu reformu hayata geçirmek, onun siyasi kariyeri açısından da önemli bir “başarı” olarak görülüyordu.