Vergi indirimi, sosyal yardım kesintisi ve “sınır güvenliğine” ek kaynak içeren tasarı Senato’da onaylandı. Trump yasa teklifini eleştiren Elon Musk’a “sektördeki hakimiyetini kaybetti, daha fazlasını da kaybedebilir” sözleriyle çıkıştı.
HABER MERKEZİ– ABD Başkanı Donald Trump’ın “Big, Beautiful Bill” (Büyük, Güzel Yasa) adını verdiği kapsamlı vergi ve harcama düzenlemeleri paketi Senato’da onaylandı.
Tasarı, vergi indirimlerini kalıcı hale getiriyor, sosyal yardım programlarında büyük kesintiler öngörüyor ve sınır güvenliğine milyarlarca dolar ayırıyor.
940 sayfalık yasa teklifi, Cumhuriyetçi Parti içinde derin görüş ayrılıklarıyla karşı karşıyaydı.
Oylama 50’ye karşı 50 eşitlikle sonuçlandı. Tasarı, Başkan Yardımcısı JD Vance’in kullandığı eşitliği bozan oyla kabul edildi.
Cumhuriyetçi senatörler Thom Tillis, Rand Paul ve Susan Collins tasarıya karşı oy kullandı. Üç isim, tüm Demokrat senatörlerle birlikte “hayır” oyu verenler arasında yer aldı.
Temsilciler Meclisi Cumhuriyetçi Parti liderleri, Senato’nun uzlaştırma tasarısını “derhal” ele alacaklarını ve tasarıyı kendilerine verilen 4 Temmuz tarihine kadar başkana göndereceklerini söyledi.
Beyaz Saray önünde gazetecilere tasarı ile ilgili açıklamalarda bulunan Trump, tasarıyı eleştirlen Elon Musk’ın elektrikli araç sektöründeki “hakimiyetini” kaybettiği için üzgün olduğunu ancak bundan “çok daha fazlasını kaybedebileceğini” söyledi.
NELERİ İÇERİYİOR?
Yasa tasarısında, 2017’de yürürlüğe giren geçici vergi indirimlerinin kalıcılaştırılması hedefleniyor. Tasarı, aynı zamanda elektrikli araçlar ve yenilenebilir enerji teşviklerinin kaldırılmasını, yüksek gelir gruplarına yeni avantajlar sağlanmasını da içeriyor. Bütçe uzmanlarına göre bu düzenlemeler, gelir eşitsizliğini artıracak ve önümüzdeki 10 yılda federal bütçeye 3,3 trilyon dolarlık ek yük getirecek.
The Guardian’ın haberine göre, sağlık ve gıda yardımlarını kapsayan Medicaid ile SNAP programlarında yaklaşık 1,2 trilyon dolarlık kesinti planlanıyor. Tasarıya göre bu yardımlardan faydalanmak isteyenlerin çalışması şart olacak. Muhalefet, bu düzenlemelerin milyonlarca kişinin temel sosyal haklarını riske atacağını savunuyor.
Sınır politikalarında da kapsamlı değişiklikler öngörülüyor. Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Birimi’ne (ICE) 45 milyar dolar, sınır güvenliği ve duvar projelerine ise 50 milyar dolar kaynak ayrılması planlanıyor. Ayrıca 10 bin yeni göçmenlik memurunun işe alınması öngörülüyor. İnsan hakları örgütleri, bu adımların göçmenlerin temel haklarını daha da kısıtlayacağını belirtiyor.
Yasa tasarısı aynı zamanda hükümetin borçlanma tavanını 5 trilyon dolar artırmayı da içeriyor. Uzmanlar, bu artışın ABD’nin kredi notunu ve uzun vadeli ekonomik istikrarını tehlikeye atabileceğine dikkat çekiyor.