Aşırı sağcı AfD, Saksonya-Anhalt eyaleti için 1,5 milyon euroluk kampanya bütçesi ayırdı. Aşırı sağın yükselişi karşısında demokrasi savunucuları ve sivil toplum örgütleri ise partinin kapatılması için sokakta ve yargıda mücadele çağrısını sürdürüyor.
HABER MERKEZİ – Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) Partisi, 2026 yılında yapılacak Saksonya-Anhalt Eyalet Parlamentosu seçimleri için 1,5 milyon euroluk bütçe ayırdı.
Bild gazetesinin haberine göre, tek başına iktidar olmayı hedefleyen AfD, bu bütçeyi “XXL seçim kampanyası” olarak tanımlıyor. Bu rakam, partinin 2021 seçimleri için harcadığı miktarın neredeyse iki katı.
Parti Meclis Grubu Sözcüsü Patrick Harr, oy oranını yüzde 42-44 seviyesine çıkarmak istediklerini belirterek, “Saksonya-Anhalt’ta şimdiye kadar görülmemiş büyüklükte bir kampanya yürüteceğiz” dedi. AfD, bu yılki federal seçimlerde Saksonya-Anhalt’ta yüzde 37,1 oy alarak birinci parti olmuştu.
Seçimlerde zafer elde etmesi halinde AfD, 200 ila 400 arasında parti yanlısı kişiyi eyalet düzeyindeki devlet kurumlarına atamayı planlıyor.
KAPATILMA TARTIŞMALARI
Aşırı sağcı parti hakkında Almanya’da uzun süredir kapatılma tartışmaları yürütülüyor. Hükümetin koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD), partinin yasaklanması için bir sürecin başlatılması çağrısında bulundu. SPD’nin önerisi, Federal Anayasa Mahkemesi’ne yapılacak olası bir başvuru öncesinde, AfD’nin anayasaya aykırı faaliyetlerine ilişkin kanıtların toplanmasını ve bu amaçla özel bir çalışma grubunun kurulmasını içeriyor.
Ancak Federal İçişleri Bakanı Alexander Dobrindt (CSU), SPD’nin kararlarının kendisi için bağlayıcı olmadığını belirtti. “SPD parti kongresinin kararları içişleri bakanı için bir talimat teşkil etmez” diyen Dobrindt, nihai kararın İçişleri Bakanları Konferansı tarafından verileceğini vurguladı.
Almanya’da bir partinin kapatılmasına yalnızca Federal Anayasa Mahkemesi karar verebiliyor. Bu başvuru, yalnızca federal hükümet, Bundestag (Federal Meclis) ya da Bundesrat (Eyaletler Meclisi) tarafından yapılabiliyor.
AfD, Federal Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV) kendisini “kesin aşırı sağcı” olarak sınıflandırmasına karşı yasal süreç başlatmış durumda. Bu nedenle değerlendirme geçici olarak askıya alındı.
Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) lideri Friedrich Merz ise partinin kapatılmasına mesafeli yaklaşıyor. Merz, AfD’nin yasaklanmasını “çok şüpheli” bulduğunu ifade etti.
SOKAKTA TEPKİLER
Mayıs ayında Berlin, Münih, Frankfurt, Köln ve Dresden’in de aralarında olduğu 25’ten fazla kentte kitlesel eylemler düzenlenmişti. “Sağa Karşı Birlikte” platformu ile 60’tan fazla sivil toplum kuruluşunun çağrısıyla gerçekleşen “AfD’yi Şimdi Yasaklayın” kampanyasında on binlerce kişi sokağa çıkarak hükümete çağrıda bulunmuştu.