DEM Parti, Kürt sorununa ilişkin Meclis’te kurulması beklenen komisyona ilişkin taslağını Meclis Başkanı Kurtulmuş’a sundu. Taslakta komisyonun en az 35 üyeden oluşması ve Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partilere de temsil hakkı tanınması önerileri yer alıyor.
HABER MERKEZİ- Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Kürt sorununun çözümü için devam eden süreçte Meclis’te kurulması beklenen komisyona ilişkin taslağını Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a iletti.
Taslağı, DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Meclis Amiri Saliha Aydeniz Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’a sundu.
YASA İLE KURULMASINI ÖNCELİYORUZ
Taslağı sunduktan sonra kısa bir açıklama yapan Gülistan Kılıç Koçyiğit, komisyonun hızlı bir şekilde kurulmasının çok önemli olduğunu söyledi. Koçyiğit, DEM Parti olarak komisyonun yasa ile kurulmasını öncelediklerini söyledi.
Partilerin önerilerini sunması sonrasında tekrardan Kurtulmuş ile bir araya gelme ihtimallerinin olduğunu ifade eden Gülistan Kılıç Koçyiğit, “Ya toplantı olacak ya gelen önerilere son hal verilecek. Toplantı çağrısı olacak, onu kendileri değerlendirecek. Asgari ölçüde herkes çok kalabalık olması yönünde mutabık. 35 ve 40 kişi olması yönünde partilerin önerisi var. Ama yine de bunu birlikte tartışıp birlikte karar vereceğiz. Öneriler geldikten sonra bu konuda da bir mutabakata varılacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
MA’nın haberine göre ise DEM Parti, komisyonun yasal bir düzenlemeyle kurulması yönündeki talebini hazırladığı yeni taslakta da yineledi.
Taslakta, komisyonun en az 35 üyeden oluşması ve Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partilere de temsil hakkı tanınması istendi. Taslakta ayrıca komisyonun çoğulcu bir yapıya sahip olması gerektiği vurgulandı, kararların ortaklaşa alınması ve hukuki güvenceye dayalı bir yapının oluşturulması önerildi.
Taslakta, komisyonun ele alacağı gündem başlıklarına da yer verildi. Ceza İnfaz Kanunu başta olmak üzere, Kürt sorununun çözümü noktasında sağlıksız sonuçlar doğurabilecek yasaların öncelik olarak ele alınması ve değiştirilmesi önerisine yer verildi.
Kadın örgütleri, emek ve meslek örgütleriyle toplumun farklı kesimlerinin sürece dahil edilmesi de öneriler arasında yer aldı. Bu kesimlerin katkısının, çözüm sürecinin daha sağlıklı ilerlemesine katkı sunacağı ifade edildi.