Gerçeğe yeni ses
Nûmedya24

Tiflis sokaklarında herkes izleniyor |

Gözetim kameraları yurttaşları susturmak için kullanılıyor

Tiflis sokaklarında herkes izleniyor |

Gürcistan’da iktidarın protestoları bastırmak için devreye soktuğu yüz tanıma kameraları, sadece göstericileri değil kentteki tüm yurttaşları takip ediyor. Yurttaşlar görüntüler aracılığıyla kesilen para cezalarıyla susturulmak isteniyor.

HABER MERKEZİ- Gürcistan başkenti Tiflis’te, hükümet karşıtı protestolar sonrası devreye alınan kapsamlı gözetim teknolojisi kenti adata açık hava bir karakola çevirmiş.

Bağımsız gazeteci Tornike Mandaria’nın Almanya basınından Taz gazetesi için kaleme aldığı yazıda, şehirde kurulan yeni sistemin, sadece protestoları izlemekle sınırlı kalmadığı, kentteki tüm yurttaşları ayrıntılı biçimde izlediği anlatılıyor.

Mandarina kentteki meydanlar ve parklarda her on metrede bir lambalara Çin yapımı kameralar yerleştirildiğini belirtiyor.

Protestoların sürdüğü Rustaveli Caddesi de bu yüz tanıma özelliğine sahip kameralarla donatılmış.

Üstelik kameralar ABD’de güvenlik riski nedeniyle yasaklanan Çinli Dahua şirketine ait.

Görüntüyü 45 kata kadar yakınlaştırabilen bu kameralar kayıt altına aldığı kişinin kim olduğunu, yaşını ve kimliğini belirlemekle kalmıyor. Aynı zamanda korku, öfke ve kafa karışıklığı gibi duyguları da tanıyor.

Mandarina yazısında kameraların hedeflerini otomatik olarak takip edebildiğini belirtiyor.

דİnsan hakları aktivistleri tarafından yayınlanan bir videoda, bir protestocu bir pankart okurken kamera yakınlaşıyor. Pankarttaki her kelime net bir şekilde okunabiliyor.”

“İçişleri Bakanlığı, hedef aldığı kişileri nasıl tespit ettiğini hiçbir zaman açıklamıyor. Bu kişiler genelde ne kamuoyunda tanınan isimler, ne de sosyal medyada aktif. Sadece protesto için sokağa çıkmış kişiler” diyen Mandarina, bu kişilerin daha sonra para cezalarıyla cezalandırıldığını belirtiyor.

דVe sonra cezalandırılıyorlar. Örneğin ‘yolları kapatmak’ gerekçesiyle 5.000 Lari (yaklaşık 1.500 Euro) para cezası veriliyor. Bu ceza ortalama net maaşın 1.700 Lari (yaklaşık 560 Euro) olduğu bir ülkede veriliyor.”

DEVLET İNSANLARI KENDİ KENDİNE SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR

Mandarina yazısının sonunda “Gürcistan nereye gidiyor?” diye soruyor ve şunları belirtiyor:

Tam gözetimin Çin modeline mi, korku ve baskının Rus modeline mi? Yoksa her ikisine birden mi? Gürcistan’ın stratejisi şu: Devlet insanların sesini doğrudan kısmak zorunda değil. Yeter ki onları o kadar yakından izlesin ki, insanlar kendi kendine susmayı seçsin.

PROTESTOLAR

Ülkede iktidarda Gürcü Hayali Partisi bulunuyor. 2024 yılının ekim ayından itibaren Tiflis’te başlayan protestolar, Ekim parlamento seçimleriyle ilgili şaibe iddiaları ve 2028’e ertelenen AB üyelik müzakereleri nedeniyle tırmanışa geçti. Tiflis’te her gün süren protestolar, AB yolundan sapıldığına inanan binlerce kişinin katılımıyla devam ediyor. Hükümetin eylemlere yönelik yeni yaptırımları nedeniyle protestocular maskeyle sokağa çıkıyor.

Muhalefet lideri Elene Khoshtaria, iktidarı “siyasi zulümle Avrupa yolunu kapatmakla” suçluyor ve Batılı ülkeleri Gürcistan’daki demokratik mücadeleye daha açık destek vermeye çağırıyor. Son olarak 25 Haziran’da Gürcistan’da muhalefete yönelik baskılar, dört muhalefet liderinin daha cezaevine gönderilmesiyle sertleşti. Strateji Agmaşenebeli Partisi lideri Giorgi Vaşadze, parlamento komisyonuna ifade vermeyi reddettiği gerekçesiyle sekiz ay hapse mahkum edildi.

Benzer Haberler